Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärnarkitekt värvad till Sandvikens kommun

/

En mångfaldigt prisbelönad stjärnarkitekt med eget företag i Stockholm blir Sandvikens nya stadsarkitekt.

– Ett spännande jobb i en kommun där man verkar ha förstått att gestaltningen av den framtida staden är en viktig kugge i samhällsbyggnadsprocessen, säger Helena Tallius Myhrman.

Annons

Sandvikens kommun har gått ut hårt med att man vill återupprätta stadsarkitektens status som stadens arkitekt i ordens rätta bemärkelse inför den rekrytering som pågått under de senaste månaderna.

Byggchefen Ola Edström sökte en utåtriktad person som kan skapa intresseväckande debatt om arkitektur och samhällsbyggnad – och hittade Helena Tallius Myhrman.

Redan på måndag deltar egenföretagaren från Stockholm i sitt första möte som Sandvikens stadsarkitekt. Officiellt tillträder hon tjänsten 1 februari.

En google-sökning på kombinationen ”Helena Tallius Myhrman” och ”pris” gav i går 801 träffar. Den KTH-utbildade arkitekten har själv fått en rad prestigefyllda priser och utmärkelser. Senast som Årets betongarkitekt 2011. Hon sitter dessutom i juryn för några av de allra viktigaste branschtävlingarna.

Koppling till Gästrikland har 58-åringen som mottagare av Gävle kommuns allra första nybyggnadspris, utdelat 1989, och som utförare av frilansjobb åt Ralph Erskine, arkitekten bakom bland annat Nya Bruket.

Helena Tallius Myhrman har ritat allt från skolor och bostäder till kyrkor och slott.

– Den bredden är en bra grund att stå på som stadsarkitekt. Jag har varit med både om att skapa nytt och värna kulturarvet, säger hon,

Vilken är stadsarkitektens viktigaste uppdrag?

– Att värna tredjepartsintresset. Det vill säga de människor som lever i staden i dag och de som kommer att leva där.

Vad tror du om ett 16-våningshus mellan Stadsparken och cent rum?

– Ha, ha. Jag var förberedd på den frågan. Rent allmänt när det gäller höghus får man inte bara titta på huset. Placeringen är också jätteviktig.

Mer läsning

Annons