Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärnkocken från Matakuten: ”Det är för dåligt, Sandviken!”

/
  • Kändiskocken Carola Magnusson driver själv tre skolrestauranger. Varje dag serverar hon och hennes personal skolmat lagad från grunden till närmare 2 000 elever med cirka 60 procent lokala och ekologiska råvaror samt hembakat bröd till samma kostnad som den i Sandviken (ungefär 5 700 kronor per elev och år).

Stjärnkocken Carola Magnusson, känd från tv-programmet Matakuten där hon tog sig an skolmaten på Perslundaskolan i Ockelbo, skräder inte orden när Arbetarbladet ber henne tycka till om maten som varje dag serveras i skolan och på dagis i Sandvikens kommun.
– En sådan låg nivå skulle jag som kostchef aldrig tolerera, säger hon.

Annons

Det stora antalet färdigrätter – bland annat pulvermos, pannbiffar, köttbullar, chicken nuggets och falafel – är till exempel enbart onödiga, menar hon.

Kan man inte tillaga en maträtt själv i centralköket bör man i stället byta ut den mot något som man klarar av.

– Själv skulle jag aldrig över min döda kropp servera pulvermos. Det är noll näring och mycket skumma tillsatser. Det är en riktig skitprodukt, precis som de flesta halvfabrikaten. Byt mot kokt potatis eller ris, säger Carola Magnusson.

Att mycket av maten dessutom är transporterad långa sträckor innan den hamnar på barnens tallrikar tycker hon är än värre.

– Jag blir upprörd. Det handlar inte om att jag tror att utländska varor är sämre än svenska. Det handlar om att vi måste värna dels våra svenska, lokala producenter, dels vår miljö.

Sandvikens kommun har som målsättning att servera 15 procent ekologisk mat nästa år.

Det målet imponerar inte på Carola Magnusson.

– Det är jättelågt. Verkligen. Utöver mjölken krävs väl bara någon enstaka ytterligare produkt för att komma upp i den siffran.

Hon menar att argumentet att det inte finns tillräckliga mängder ekologiska eller lokala varor att köpa in inte håller.

– Man får väl ta det som finns då. Det här är något man gömmer sig bakom för att man inte har lust. Klart man inte kan beställa 75 ton potatis bara sådär av en lokal bonde, men tre ton kanske kan fungera som en början.

Carola Magnusson tycker att kommunen borde dela upp matlagningen på flera olika kök som lagar mer ekologisk och närproducerad mat från grunden.

– Här kan man snegla över kommungränsen på Perslundaskolan som fått ett eget tillagningskök där man kämpar på och är jätteduktiga.

Hon har svårt att förstå att vuxna i dag tycker att det är okej att ge Sveriges framtid så dålig mat.

– När vi sedan hamnar på hemmet sitter de som makthavare. Då blir det payback time. De kommer att ge oss pellets och konstgjord mjölk.

Mer läsning

Annons