Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöd till elever med extra behov avvecklas

/
  • ORGANISERAR OM. Johan Larsson är en av de rektorer som nu snabbt måste organisera om undervisningen i skolorna sedan de fått mindre pengar att anställa personal för. En konsekvens blir att Murgårdsskolans tre egna specialgrupper försvinner. Den fjärde specialgruppen är kommungemensam och blir förmodligen kvar.

På Murgårdsskolan finns fyra små specialgrupper för elever med stort behov av extra stöd. Minst tre av grupperna försvinner. Eleverna får nu gå tillbaka till klasser med cirka 30 elever.
Det är ett exempel på konsekvenser av torsdagens besked om att 100 anställda inom förskolor och skolor varslas om uppsägning.

Annons

Rektorerna för Sandvikens förskolor och skolor har fått besked om vilka pengar de har att organisera undervisningen för från och med i höst. Men hur stora grupper det blir, hur många tjänster som försvinner och vilka personer som blir av med jobben vet inte rektorerna själva.

– Vi har kallat till personalmöte på måndag. Men några tydliga besked kan vi inte ge. Vi måste ändå finnas på plats när det händer saker och frågor ställs, säger Johan Larsson, en av Murgårdsskolans rektorer.

Murgårdsskolan har profilerat sig som en skola som är extra bra på att ta hand om elever som har det kämpigt. Men med de neddragningar som nu måste genomföras kan den bilden snabbt komma att ändras. Tre av fyra små specialgrupper för elever som behöver extra stöd ska nu avvecklas enligt de uppgifter som redan kommit ut.

– Ett 20-tal elever ska slussas tillbaka till sina ordinarie klasser. Vi får värna deras behov på annat sätt i stället, bekräftar Johan Larsson.

En förälder säger till Arbetarbladet:

– Jag är väldigt orolig för vad som ska hända med alla elever som faktiskt gått till skolan tack vare att den här specialundervisningen funnits. Det finns elever med sociala problem som inte kommer att gå till skolan alls om de hänvisas till ordinarie klasser i alla ämnen.

I övrigt är läget ovisst om vad som nu ska hända ute på förskolor och skolor.

– Vi vet att vi kommer att påverkas men inte exakt hur. Det som händer är jättesorgligt och personalen är naturligtvis förskräckt. Dels för att arbetskamrater riskerar att mista sina jobb, dels för att det nu kan bli en väldig cirkulation när LAS-listorna ska tillämpas, säger Christina Hjern, rektor i Österfärnebo.

Som en av kommunens mindre skolor är Österfärnebo skola extra sårbar när det nu åter ska dras in tjänster.

– Det blir ett väldigt pusslande för vår del när vi ska försöka behålla alla kompetenser och samtidigt ta bort delar av tjänster där vi inte kan ha kvar 100 procent.

Mer läsning

Annons