Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stöld skapar ordning i kultursamlingen

/
  • FORTFARANDE BORTA. Några pärmar med bland annat gamla etiketter tillhör de föremål som fortfarande är borta efter det polisanmälda inbrottet i kulturhistoriska förrådet. Kommunarkivarien Bosse Hedblom hoppas att även det ska visa sig vara ett missförstånd och att pärmarna kommer tillrätta.

Den uppmärksammade stölden av föremål ur Sandvikens kommuns kulturhistoriska förråd kan leda till att det nu blir bättre ordning och reda i samlingarna.
– Positivt är också att det finns ett intresse från skolans sida som vi under kontrollerade former kan uppmuntra, säger kommunarkivarien Bosse Hedblom.

Annons

En byst som ena dagen polisanmäldes som stulen ur kommunens kulturhistoriska förråd återfanns dagen därpå som utställningsföremål i konsthallen när gymnasiets estetiska program hade vernissage.

Stölden av bysten visade sig vara ett lån i god tro. Hur det är med övriga stölder och skadegörelser som anmälts är fortfarande oklart. Klart är däremot att den lite pinsamma historien nu är på väg att vändas till något gott.

Redan vid ett möte i dag väntas politikerna i kultur- och fritidsnämnden besluta om översyn av samlingarna med en bättre förvaring av det som är angeläget att bevara och med avyttring av det som inte är intressant att ha kvar.

Kommunarkivarien Bosse Hedblom, som är inkopplad i arbetet, tycker det är bra att det blev en oväntad uppmärksamhet kring föremålen och därmed en diskussion om hur samlingen ska skötas och visas i framtiden.

Problemet, menar han, är att ansvarsfördelningen varit oklar. Konsthallen ansvarar för kommunens konstsamling och kommunarkivet tar hand om arkivhandlingar.

Men när det gäller föremål är ansvarsfrågan mer flytande. Det har dessutom visat sig att det varit allt för många nycklar i omlopp till kulturhistoriska förrådet.

– Jag ser det som angeläget att vi nu tar ett samlat grepp om våra föremål och gör en riktig inventering. Vad finns det för kulturföremål på exempelvis våra äldreboenden och inom skolan? Delar av den kulturhistoriska samlingen kan komma till glädje för olika intressenter i kommunen.

I kulturhistoriska förrådet finns bland annat en textilsamling från J Nilsson Manufaktur som i framtiden kanske kommer att vårdas på Smedsgården.

Där finns också käglor och klot från Sandvikens kägelbana på 1860-talet som kan komma att visas på en idrottsplats och gammal laboratorieutrustning från järnverket som kan vara intressant för Göranssonska skolan eller Sandviks stålforskning.

Bosse Hedblom tycker också det är positivt att man från gymnasieskolans sida visat intresse för samlingen.

– Det är jätteroligt och något som vi kan uppmuntra om det bara sker under kontrollerade former.

Mer läsning

Annons