Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stölder på Sandvik tros ha finansierat knarkköp

/
 • Så här förvarades amfetaminet när polisen slog till mot holländarnas bil.
 • hittades i bilen. Den 34-årige Sandvikenbon hade både tre kilo amfetamin och narkotikaklassade tabletter i bilen       när han stoppades av polisen.
 • Hittades i Holländarnas bil. Så här förvarades amfetaminet när polisen slog till mot holländarnas bil.cannabisodling. När polisen gjorde en husrannsakan på en adress i Stockholm hittade de inte bara amfetamin utan även en cannabisodling hemma hos en polsk medborgare.
 • Så här förvarades amfetaminet när polisen slog till mot holländarnas bil.
 • knark i däcket. Det var i det här reservdäcket som 22 kilo amfetamin smugglades in från Holland till Sverige. Hur det gick till har en av de åtalade holländarna berättat för polisen. Efter att knarket kom till Sveriges delades det upp i Stockholm och en 34-årig Sandvikenbo kunde gripas när han köpt tre kilo av det för att, som åklagaren påstår, sälja det vidare. Antagligen i Gästrikland. I går åtalades sex personer i en internationell narkotikaliga för grova narkotikabrott.
 • När polisen gjorde en husrannsakan på en adress i Stockholm hittade de inte bara amfetamin utan även en cannabisodling hemma hos en polsk medborgare.

Den 34-årige Sandvikenbon träffade en tidigare knarkdömd polack på häktet för något år sedan. Det är kopplingen till Sverige i den internationella knarkliga, där sex personer åtalades på tisdagen för grova narkotikabrott.
Den andra Sandvikenbon misstänks ha finansierat knarkköpet av tre kilo amfetamin genom nickelstölderna på Sandvik. När han greps av polisen hade han euro motsvarande 135 000 kronor på sig.

Annons

När nyheten om den sprängda knarkligan presenterades i slutet av mars kallade polisen till presskonferens eftersom beslaget på 22 kilo amfetamin var det största någonsin i Gävlepolisens historia. På gatan är det värt sex miljoner kronor. En "vanligt" narkotikaspaning på en Sandvikenbo, som är känd för att sälja och som hade en storaffär på gång, ledde fram till gripandet av sju personer på olika platser.

Narkotikan fanns på fyra ställen i Stockholm och förvarades i bagar, svampkorgar och plastpåsar.

Av de gripna har nu två Sandvikenbor, två polacker och två holländare åtalats för grova narkotikabrott. Sandvikenborna som betecknas som försäljare riskerar mellan två och sju års fängelse för de tre kilo amfetamin som knyts till dem medan både holländarna och polackerna, som hanterat betydligt mycket större mängder riskerar ända upp till tio års fängelse.

Bakom hela operationen misstänks en 43-årig polack ligga. Polacken och den 34-åriga Sandvikenbon träffade varandra i häktet för några år sedan, då polacken dömdes för grovt narkotikabrott.

– Polackerna är beställare och distributörer, holländarna har smugglat in narkotikan från Holland och Sandvikenborna har köpt en mindre del för att sälja det vidare. Sannolikt hade också polackerna andra köpare i Sverige, säger åklagaren Peter Olofsson.

Han betecknar bevisläget som gott - inte minst med tanke på all den narkotika som togs i beslag. I den tjocka förundersökningen finns också bevis i form av teknisk bevisning, telefonavlyssning och fysisk spaning.

– Telefontrafiken mellan Sandvikenbon och polacken följdes av polisen under någon månad, säger Peter Olofsson.

Några av de inblandade har gjort medgivande. Något av ett genombrott kom när den 49-årige holländaren bestämde sig för att berätta hur 22 kilo amfetamin smugglades i ett uppskuret bildäck in i Sverige och vilka han sedan hade kontakt med.

34-åringen från Sandviken greps med narkotikan men åklagaren menar att även den andra Sandvikenbon var delaktig i köpet. För att bevisa det ska en bekant till männen redogöra för att båda var inblandade. Bland annat skulle den personen kanske agera mellanhand och hämta pengarna hemma hos Sandvikenbon för transport till Stockholm som betalning. Att 39-åringen hade pengar råder det ingen tvekan om. Han hade euro motsvarande 135 000 kronor när han greps. Båda ska enligt åklagaren ha fått sina pengar genom brott, framförallt kan stora summor ha kommit från de omfattande stölderna på Sandvik.

– Jag påstår att 39-åringen har finansierat köpet genom nickelstölderna. Han hade i och för sitt ett bra betalt jobb tidigare men också stora utgifter med båtar och bilar, menar Peter Olofsson.

Samtliga åtalade sitter häktade och rättegången beräknas ta tre dagar med start på tisdag.

Mer läsning

Annons