Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stopp för logi på Kungen

/
  • ”För banden som spelar på Kungen är det en del av charmen att de kan övernatta här. Vi brukar få höra att det är enkelt och praktiskt och som att komma till någons hem”, berättar Gustav Thorén, ordförande i Back Beat Bolaget.

Banden som spelar på Kungen stoppas nu av kommunen från att bo i musikhusets övernattningsrum.

Resultatet kan bli färre konserter eller höjda entréavgifter.

– Det stämmer inte med vår ambition att erbjuda billig livemusik till en ung publik, säger BBB:s ordförande Gustav Thorén.

Annons

Som Arbetarbladet tidigare berättat har Sandvikens kommun bestämt att ungdomskulturhuset på Fredriksgatan måste städas upp och skötas på ett bättre sätt om den i musikkretsar nationellt hyllade konsertverksamheten ska få fortsätta.

I samband med en genomgång av Kungen reagerade personal vid kommunskyddet på att det finns övernattningsrum för gästande turnésällskap.

Någonting som tidigare tydligen inte varit känt. Sängarna åkte då ut omedelbart.

– Av säkerhetsskäl får ingen bo där förrän det ordnats med brandlarm och utrymningsvägar, säger säkerhetschefen Göran Hansson.

En för stor investering, bedömer man på kultur- och fritidskontoret, som i stället hänvisar övernattande band till vandrarhem eller hotell.

Men för musikföreningen Back Beat Bolaget innebär det att kostnaderna för ett normalt arrangemang stiger med upp till 100 procent.

– För oss är det jätteviktigt att hålla nere biljettpriserna för att ungdomarna i Sandviken ska kunna se bra livemusik till en låg kostnad. Beroende på vilka band som spelar tar vi allt från en tjuga till maximalt 100 kronor, säger Gustav Thorén.

Han tycker att hela diskussionen om säkerhet och underhåll förts över huvudet på BBB:s medlemmar.

– Det har inte varit någon diskussion över huvud taget.

Kommunens föreningschef Niklas Bergdahl utesluter inte att det kan bli aktuellt med höjt föreningsbidrag som kompensation.

– Det är en viktig verksamhet som bedrivs på Kungen och det får inte falla på att banden inte kan bo där.

Ett annat alternativ är, enligt Niklas Bergdahl, att släppa in studieförbund i huset med aktiviteter som kan generera mer pengar.

Mer läsning

Annons