Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor brist på ettor

/
  • Hanna Grinde letade i två och ett halvt år innan hon hittade en bra hyresetta. ”Äntligen känner jag mig hemma. Att ha en egen bostad är värd allt. Att jag måste avstå från att köpa saker åt mig själv för att få råd är inget problem”, säger hon.

Bristen på smålägenheter tvingar många Sandvikenungdomar att bli mambos eller kombos.

I dag finns det totalt tre lediga hyresettor i hela kommunen som de bostads­sökande slåss om.

– Helst ska man ha fått ett stort arv så att man har råd att köpa bostadsrätt, säger 18-åriga Hanna Grinde.

Annons

Samtidigt som det totalt sett finns ett överskott av hyreslägenheter i Sandviken, råder det bostadsbrist för ungdomar som är på väg ut i vuxenlivet och som söker små, billiga lägenheter.

Två lediga ettor i dag

Just för dagen har Sandvikenhus två lediga ettor medan de fem största privata uthyrarna har en enda etta att erbjuda.

– Det är ett väldigt tryck på smålägenheter. Varje gång det kommer ut en etta finns det 20–40 sökande, berättar personalen på Sandvikenhus uthyrning.

Nu när de stora årskullarna från babyboomen runt 1990 lämnat gymnasieskolan accelererar problemet. Drygt 2 000 unga i åldern 18–21 är inte bara på väg ut på arbetsmarknaden, utan även på bostadsmarknaden.

Tråkigt att de tvingas flytta

– Det här är ett stort bekymmer. Att ungdomar som väljer att studera lämnar Sandviken är fullt naturligt. Men det är väldigt tråkigt om vi får en bostadsbrist som tvingar ungdomar att flytta härifrån, säger Håkan Bengtsson, Sandvikenhus styrelseordförande.

Inför kommunvalet lyftes bostadsfrågan för ungdomar upp som en viktig politisk fråga av bland annat Socialdemokraterna.

Enligt Patrik Lundqvist, länets SSU-ordförande och själv bosatt i Sandviken, är det i dag vanligt att ungdomar som både kan och vill flytta till egen lägenhet antingen blir kvar hemma hos föräldrarna (mambos) eller går ihop med kompisar och delar exempelvis en trea (kombos).

– Det är en lösning som brukar tära på vänskapen, konstaterar han.

Letat i två och ett halv år

Hanna Grinde, musikstuderande gymnasist som flyttat till Sandviken från Sveg, letade i två och ett halvt år innan hon till sist hittade en bra etta med en överkomlig hyra hos en privat hyresvärd.

– Jag var så desperat när jag fick den här chansen att jag inte ens gick på visning. Jag skyndade mig att tacka ja så att ingen annan skulle komma emellan. Hos Sandvikenhus brukar det alltid vara 40 stycken som hugger på alla små lägenheter. Det finns sådana som köat i upp till sju år utan att få någon bostad. Andra har förstått att det är omöjligt och bor kvar hemma utan att ens söka lägenhet.

Efter att ha betalat hyran har Hanna Grinde 2 000 kronor kvar att leva på varje månad.

– Jag köper aldrig kläder, smink eller någonting annat åt mig själv. Men jag ser inte det som ett problem. Att ha en egen bostad är värt allt.

Mer läsning

Annons