Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor glädje i Österfärnebo

/
  • LUTTRAD GLÄDJE. Monica Berglund, Cariin Eriksson, Carolin Andersson och Gerhard Törnqvist är fyra Österfärnebobor som glädjer sig åt beskedet om att deltidsbrandkåren får vara kvar. Men de är rädda för att någon annan får ta över problemet.

Jubel i Österfärnebo.
Bäst att passa på. För de är så luttrade att de vet att det inte lär vara sista gången som de får vara upproriska.
– Det känns skönt efter att vi har laddat och jobbat hårt för att få behålla den, säger Carolin Andersson i Österfärnebos utvecklingsgrupp.

Annons

Carolin Andersson viftar med protestlistorna, där över 500 namn har samlats.

Efter den senaste tidens konstruktiva ilska över planerna på en nedläggning av deltidsbrandkåren i Österfärnebo, passar ortsborna på att le när beskedet kommer om att en nedläggning inte längre är aktuell.

– Tråkigt bara att vi hela tiden måste parera olika nedläggningar istället för att göra någonting konstruktiv, säger hon.

– Jag vet inte om det är därför, men självklart tror jag att det gör skillnad om människor reagerar, annars hade vi inte protesterat som vi gjort.

De är medvetna om sin obekväma protestilska i Österfärnebo, och nu är de rädda att de bara har skjutit över problemet på någon annan.

– Om det betyder att vi klarar oss men att andra drabbas på andra orter, får vi ställa upp för dem också.

Korpilombolo är en ort i Pajala kommun med samma problem. Där har nu brandfacket kämpat för att en nedläggning är olaglig. Ett sådant beslut skulle bli prejudicerande, menar de, vilket skulle innebära att nedläggningar som baseras på ekonomiska grunder blir olagliga. Carolin Andersson hoppas att ett sådant beslut kan hjälpa även Österfärnebo och andra mindre orter i området.

– Förhoppningsvis blir det lättare att kämpa för det här i framtiden.

Nu ska de vara glada ett tag, men inte för länge. Det finns alltid något som hotas att tas ifrån dem, exempelvis macken. Protestlistorna får pusta ut så länge.

Mer läsning

Annons