Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor lycka över gamla gräsrullar

/
  • Arbetarbladet var med när Mathias Gärdh, kassör i Årsunda IF för första gången fick sig en titt på den gamla konstgräsmattan som har legat i ihoprullad på ett upplag i flera år.

Jernvallens gamla konstgräsmatta som i flera år legat i dvala kan få nytt liv. I veckan beslutade kultur- och fritidspolitikerna att skänka mattan till Årsunda IF.

Annons

Det var 2013 som Sandvikens IF med hjälp av pengar från Göranssonska stiftelserna kunde lägga en ny konstgräsmatta på Jernvallens gamla VM-arena.

Redan då var det tal om att den gamla mattan skulle läggas ut på en annan anläggning, men vid vidare efterforskning visade det sig att det skulle bli alldeles för dyrt. 400 000 kronor beräknades det kosta, pengar som kommunen inte ansåg det vara värt.

Årsunda IF har hela tiden varit intresserade att ta över mattan och nu har de bestämt att själva ta kostnaden för att lägga ut den gamla konstgräsplanen.

Frågan som återstår är vad den redan slitna konstgräsmattan nu är i för skick efter två års förvaring i rullar.

– Jag har svårt att uttala mig, men jag vet att det är delar av den som inte är i så bra skick. Jag tror inte det går att få till en hel elvamannaplan, men det är bara min gissning, säger Ulf Gillström (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Mathias Gärdh planerar att låta en expert uttala sig om mattans skick för att sedan hitta ett sätt att finansiera utläggningen.

– Första etappen var att titta på om vi kunde få gräset. Nästa steg blir att starta en projektgrupp. Vi har en hel del idéer men inget som är klar än.

Tillgången till en konstgräsplan skulle göra mycket för Årsunda fotboll.

– Det finns bara en i kommunen och det är den på Jernvallen. Det är jättesvårt att få tider där och framför allt för ungdomarna. Så det här är särskilt stort för våra ungdomar som kommer att kunna spela mer fotboll en större del av året.

Än så länge är det mycket arbete kvar för att planen ska kunna färdigställas och det finns ingen tidsplan.

– Just nu är det fortfarande bara en dröm och vision. Så det kommer nog att dröja ett tag innan den är på plats, säger Mathias Gärdh.

Mer läsning