Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora delar av Tallens äldreboende stängs

/

24 platser tas bort på äldreboendet Tallen i Norrsätra. På några års sikt kommer hela huset utrymmas eftersom lokalerna inte uppfyller kraven.

Annons

En konsultrapport som Sandvikens kommun beställt visar att det finns fler platser på särskilt boende i Sandviken än i jämförbara kommuner.

I dagsläget finns det även elva tomma platser på kommunens äldreboenden och bedömningen är att det kommer bli fler.

– Vi behöver omprioritera. Vi ser en minskning i behovet av särskilt boende samtidigt som behovet av hemtjänst ökar, säger omsorgsnämndens ordförande Robert Sten (S).

Den privata konsulten dömer ut flera av kommunens serviceboenden. Tallen som ligger på Tallbacksvägen i Norrsätra är ett av dem. Huset var från början ett vanligt flerbostadshus och har sedan byggts om.

– Vi kommer att behöva byta ut ett antal boenden i Sandviken på några års sikt, Tallen är exempel på lokaler som inte är anpassade för ett modernt äldreboende, säger Robert Sten.

I ett första skede handlar det om att successivt, allt eftersom det blir ledigt, banta ner Tallen med 24 platser. Det motsvarar en besparing på 8,2 miljoner kronor. Pengar som ska omfördelas.

– Samtidigt som vi drar ner antalet platser ska vi utöka personalen inom hemtjänsten, säger Robert Sten.

På längre sikt kommer Tallens lokaler behöva ersättas. Ett alternativ är att gamla delen av Ängsbacken, som utryms när det nybyggda äldreboendet tas i bruk i höst, byggs om eller rivs och ersätts med ett helt nytt hus.

Kommunen har redan antagit en ny detaljplan som gör det möjligt att bygga på den gamla delen med ytterligare en våning, så att det blir fyra våningar högt – precis som det nya huset.

– Det finns inga beslut på hur vi ska ersätta de lokaler där Tallen finns i dag, säger Robert Sten som menar att det inte är tal om någon nedläggning.

– Platserna kommer finnas kvar, men var kan jag inte svara på.

LÄS OCKSÅ:

Personal får söka nya jobb

Mer läsning

Annons