Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storbråk om fastighetsskötsel

/
  • UDDA FASTIGHET. Sandvikens kommun äger inte bara skolor, kontorshus och industrilokaler. ”Rosa huset” på Smedsgatan ingår i den mer udda grenen i fastighetspaketet som är värt drygt en miljard. En privat företagare vill bygga hotell där. Men kommunen har ännu inte bestämt sig för att sälja eller behålla.

Företrädare för Sandvikens kommun och Sandvikenhus har hamnat i konflikt om förvaltningen av kommunens fastigheter för en dryg miljard.

Beställaren Mikael Reijer och utföraren Anders Ellström pratar inte längre med varandra.

Annons

– I grunden handlar det om att vi har helt olika syn på hur uppdraget ska skötas, säger Anders Ellström.

Av en diarieförd mejlväxling framgår det att kommunens tekniske chef Mikael Reijer misstänker Sandvikenshus affärsområdeschef Anders Ellström för att ha privata syften med sitt agerande i tjänsten hos det kommunala bolaget.

”Relationen med Anders är från och med nu avslutad”, meddelar han i ett e-postbrev till Sandvikenhus vd Patrick Skoglund.

Inte vara internt

Eftersom Mikael Reijer och Anders Ellström har ett gemensamt ansvar för att som beställare respektive utförare hantera ett förvaltningsuppdrag värt 97 miljoner kronor per år, handlar det inte bara om ett internt bråk mellan två personer som har svårt för varandra.

På onsdagen träffades kommundirektören Ann-Katrin Sundelius och Patrick Skoglund för att diskutera hur den infekterade situationen ska hanteras.

– De måste kunna prata med varandra på ett professionellt sätt. Antingen får de reda ut det själva eller också kallar jag och Patrick ihop till ett möte, säger Ann-Katrin Sundelius.

Skilda synsätt

Enligt Anders Ellström handlar konflikten i grunden om skilda synsätt på förvaltningen av kommunens fastigheter med ett samlat bokfört värde på drygt en miljard kronor.

– En seriös och bra fastighetsägare har en långsiktig strategi för sitt innehav. Någon sådan har inte Sandvikens kommun. Åtminstone inte för 80 000 kvadratmeter av innehavet. Utan långsiktig strategi går det inte att ta hand om fastigheterna på ett bra sätt. Då är det lätt att ta fel beslut om när det exempelvis bara ska plåstras eller när det ska göras grundlägganden renoveringar.

Släpper inte in förvaltarna

Anders Ellström säger att ägarföreträdarna inte gärna släpper in förvaltarna för att diskutera gemensamma frågor.

– Jag är förvånad över att det är så lite samarbete över gränserna.

Mikael Reijer tycker däremot att rollfördelningen är jättetydlig.

– Allt står i ägardirektiven. Sandvikenhus har haft uppdraget sedan 2001 och borde veta hur det ska utföras.

Hur sköts förvaltningen?

– Vi får mycket synpunkter från verksamheten om saker som inte fungerar. När vi tar upp det med Sandvikenhus hänvisas det alltid till att det inte finns pengar till underhåll.

Stämmer det att kommunen som ägare till fastigheter för en dryg miljard saknar strategi?

– Det pågår ett sådant arbete just nu inför 2012 års ägardirektiv. Jag kan hålla med om att det är en jättestor brist att det inte gjorts för länge sedan. Men Anders Ellström vet mycket väl att det är på gång.

Mer läsning

Annons