Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storförlust bättre än väntat för Sandvik

/

Sandvik redovisar en halv miljard kronor i förlust för årets tredje kvartal, vilket ändå var bättre än väntat.

– Vi börjar se ekonomiska effekter av de åtgärder som vi vidtagit, säger Peter Gossas, vd för Sandvik Material Technology, SMT.

Jämfört med ett år sedan har 1 000 arbetstillfällen försvunnit från Sandviken. För dagen är dock inga fler personalneddragningar planerade, utan arbetstidsförkortningen verkar räcka.

Annons

Under fredagen lämnade Sandvik sin delårsrapport. Företaget redovisar en förlust efter finansiella poster på drygt en halv miljard kronor för årets tredje kvartal, samtidigt som omsättningen föll med 28 procent.

Det var ändå bättre än vad analytikerna hade räknat med, vilket gjorde att aktien hade stigit med 1,2 procent vid Stockholmsbörsens stängning, men långt ifrån vinstsiffran på tre miljarder kronor samma kvartal i fjol.

Jämfört med andra kvartalet (med ett minusresultat på 2,4 miljarder kronor) är dock tredje kvartalet ett steg framåt.

– Kanske att det har plattat ut en aning. Men fortfarande ligger förbättringen dramatiskt under den marknad vi sett tidigare, säger Peter Gossas.

Fortfarande är efterfrågan svag inom alla tre affärsområden. På den positiva sidan finns energisegmentet med leveranser till kärnkraftsindustrin och olje- och gassektorn, samt Kinamarknaden.

Som ett resultat av neddragna lager är också kassaflödet mycket starkt, det bästa i företagets 148-åriga historia.

– Den globala lågkonjunkturen är kanske det tuffaste företaget varit med om, säger Lars Josefsson, vd för Sandvik Mining and Construction.

– Vi har aldrig sett ett sådant här kraftigt dropp. Och även om saker och ting nu verkar peka åt rätt håll är det fortfarande mycket att göra innan stålbadet är över.

Sedan fjolårets tredje kvartal har Sandvik globalt minskat personalstyrkan med tolv procent. I dag har man 45 000 anställda världen över.

– Personalneddragningarna innebär i år en kostnadsminskning på sex miljarder kronor, säger Peter Gossas.

Hela besparingsprogrammet är heller inte genomfört. Fortfarande finns uppsagda som inte har gått hem.

Korttidsveckan är annars ett bra sätt att både behålla flexibiliteten och kompetensen tycker Sandvik. I dag har till exempel 80 procent av tjänstemännen och 30 procent av metallarna på SMT korttidsvecka.

– När uppgången sedan kommer är det bara att trycka på knappen, så är vi snabbt igång och kan ta marknadsandelar, säger Peter Gossas.

Risken för nya bakslag i konjunkturen finns dock kvar. Och då kan fler neddragningar vara att vänta, även om några sådana inte är aktuella i nuläget.

– Skulle vi få en försvagning i marknaden eller andra strukturella förändringar så får vi göra mer anpassningar, säger Lars Josefsson.

Mer läsning

Annons