Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Större hus gör sjönära tomter attraktivare

/
  • Rossnäshalvön. Många är intresserade av att bygga här, men backar ur när inte hela familjen får plats på den maximala boytan, 110 kvadratmeter. 12 av 13 tomter som skulle betala det konstfrusna skidspåret i Högbo är fortfarande osålda.

Satsningen på ett konstfruset skidspår skulle finansieras med försäljning av attraktiva villatomter på två halvöar. Men hittills har det blivit mer utgifter än intäkter för Högbo Bruk AB. Bara en enda tomt är såld. Nu vädjar det kommunägda bolaget om utökade byggrätter för att göra villatomterna mer lättsålda.

Annons

Storleken har uppenbarligen betydelse när det gäller byggrätterna till de 13 sjönära och exklusiva tomterna på halvöarna Rossnäs och Malmarsbacke som Högbo Bruk investerat i

Detaljplanen tillåter bara enplanshus med maximalt 110 kvadratmeters byggareal.

– Det finns inte många kataloghus som man kan matcha in på den storleken, konstaterar Per Bonnevier, fastighetsmäklare som har uppdraget att sälja tomterna.

– Många är intresserade och nyfikna. Men det faller ofta på storleken. Större byggrätter skulle öppna upp en större marknad, menar han.

Högbo Bruk har satsat

Högbo Bruk satsade på att göra i ordning villatomterna på Rossnäs och Malmarsbacke i samband med bygget av det omdiskuterade konstfrusna skidspåret som kommit att bli en tung ekonomisk belastning för bolaget.

1 miljon per tomt

Tanken var att tomterna skulle säljas för 1 miljon kronor styck. Det hade alltså hade gett en intäkt på 13 miljoner kronor, lika mycket som skidspåret från början var kostnadsberäknat till.

En tomt såld

Men hittills är bara en enda tomt såld. Högbo Bruk, som stått för vägar och VA, ligger fortfarande back samtidigt som skidspåret i själva verket visade sig kosta 21 miljoner att bygga.

De tolv osålda tomterna ligger i dag ute till försäljning för 500 000-750 000 kronor beroende på läge.

– Det är naturligt att det inte blev någon omedelbar explosion med tanke på att finanskrisen och turbulensen efter den. Men det här ett riktigt AA-läge och nu börjar vi få många förfrågningar, säger Per Bonnevier.

Men problemet är alltså att de intresserade drar sig ur för att familjerna inte får plats på den maximala boytan eller för att det inte finns så små prefabricerade hus på marknaden.

Begärt utökad byggrätt

Högbo Bruk AB har nu begärt utökad byggrätt till 130 kvadratmeter med maximala byggnadshöjden 4,5 meter. Något som strider mot principerna för bostadsbyggen nära Storsjön.

– Vi för en diskussion med bygg- och miljönämnden och hoppas kunna undanröja den här tröskeln, säger Hans-Peter Eriksson, Högbo Bruks vd.

Mer läsning

Annons