Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storsatsning planeras vid Strandbaden

En stor turistsatsning med bland annat ett 50-tal strandnära hus och en bassäng med skjutbart tak planeras vid Strandbaden i Årsunda.
Upplägget är hämtat från fjällvärlden och bygger på att köparna av husen förbinder sig att hyra ut dem ett visst antal veckor per år.
Som utvecklare och rådgivare fungerar den kände turistföretagaren Pigge Wermelin från Gotland.

Annons

Lite i hemlighet har Strandbadens ägare Roland Haglund och Helena Fröhler sedan en tid tillbaka arbetat med stora investeringsplaner för campingområdet nere vid Storsjön.

– Vi tror att vi har hittat ett bra koncept. Det här blir den nya tidens camping efter tält- och husvagnsgenerationerna, säger Roland Haglund.

Han är i övrigt återhållsam i kommentarerna om mångmiljonsatsningen och hänvisar till en planerad presskonferens om ett par veckor.

Förebilden är Björkhaga Strandby på Gotland där entreprenören Pigge Wermelin utvecklat campingen ett steg till genom att bygga hus med hög standard för försäljning till privatpersoner.

Upplägget är detsamma som de stora fjällanläggningarna kör med: Köparna av bostadsrätterna förbinder sig att hyra ut husen under en viss del av säsongen via en uthyrningsorganisation som anläggningen står för.

Husägarna får därmed hjälp att finansiera köpet samtidigt som campingägaren garanteras fler gäster som äter, dricker, handlar, hyr båtar och deltar i konferenser.

Årsunda Strandby är arbetsnamnet på det stugområde som ska byggas upp vid Strandbadens camping.

De 49 kvadratmeter stora husen får året runt-standard. I visionen ingår också en stor bassäng med skjutbart tak.

– Så att exempelvis besökarna i Kungsberget kan åka hit efter en skiddag och bada. Dessutom ett sätt att garantera bad även när ni har algproblem i Storsjön, säger Roland Haglund.

Kommunens bygg- och miljöförvaltning har redan haft tjänstemän på studiebesök i Björkhaga på Gotland.

– Vi har skaffat information och kunskaper. Så här långt är vi positiva till planerna. För oss är det viktigt att garantera allmänhetens tillträde till strandområdet. Men där är vi helt överens med ägarna, säger stadsarkitekten Anna Maria Häggblom.

Det lutar nu alltså åt att kommunen i en ny detaljplan släpper fram strandbyn i Årsunda. Däremot kan en liknande satsning – fast i mindre skala – i Hedåsen i stället komma att stoppas.

– I Årsunda ser vi det som en utveckling av en redan befintlig camping medan Hedåsen är mer ett naturområde, säger Anna Maria Häggblom.

Mer läsning

Annons