Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storslaget kaffekalas i Björkmuren

/
  • Kristina Oskarsson och Alice Backman tog för sig av strass, drömmar och andra småkakor medan Hjördis Myllers väntade på sin tur.
  • Kaffe med dopp. Ett hejdundrande gammeldags kafferep med inte sju, utan 37 olika sorters kakor bjöd PRO i Järbo in till i går. Kaffet serverades i gamla tunna porslinskoppar.
  • Förutom alla godsaker kunde de nästan hundra kalasdeltagarna också njuta av vackert väder och musik av Atte Hillström.

Jitterbugg, åmotare, drömmar och korintkakor.

Faten dignade på det stora kaffekalaset som i går lockade nästan hundra pensionärer till Björkmuren i Järbo.

Annons

– Ska det vara, så ska det vara på riktigt, sa Birgit Jonsson, ordförande i PRO som ordnade kalaset.

I går var fjärde året som PRO i Järbo ordnade sitt gammeldags kafferep. Men det var inte bara sju sorters kakor som gästerna bjöds på, utan 37. Och för säkerhets skull prinsesstårta efter det.

Det var dukat för 90 pensionärer ute i trädgården och vid ett av borden satt tvillingbröderna Rune och Melvin Gren, 81, från Järbo tillsammans med 85-åriga Gunnar Oskarsson från Jäderfors och Karl-Johan Jonsson, 79, även han Järbobo.

– Det här är toppen, sa Rune medan han plockade på sig av småkakorna som serverades.

Bakat hela natten

Han passade på att berätta att han och Melvin läst Arbetarbladet sedan 30-talet.

– Trots att jag varit egen företagare så har det alltid varit min tidning. Jag jobbade inom betongbranschen, men nu går jag på kryckor. Men jag har att göra nu med, som det är när man har hus och trädgård, sa han.

Karl-Johan Jonsson som är gift med Birgit berättade att hon varit uppe hela natten innan kalaset och bakat.

– Men det är inte bara jag som tagit med kakor, det är det förstås många andra som gjort sa Birgit själv, där hon sprang omkring i vitt förkläde, virkad huvudbonad och serverade kaffe i fina koppar av tunt porslin.

Kläderna hade hon då hon jobbade som servitris och kokerska förr i tiden, berättade hon.

Kakorna var alla av de gamla traditionella sorterna och mycket fint gjorda. Här fanns förutom de ovan nämnda även till exempel syltbryssel, strass, sirapsstänger och mazarinbitar.

– Vilken som är godast? Tja, det finns väl bara en sak att göra för att ta reda på det. Det blir till att provsmaka alla, skrattade Stig Lindström, 77, som hjälpte till med serveringen.

Förutom alla godsaker kunde kalasdeltagarna också njuta av vackert väder och musik av Atte Hillström. Förutom PRO:s medlemmar deltog ett 30-tal pensionärer från Åsgården.

Mer läsning

Annons