Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storslagna visioner för Årsunda Strandby

/
  • Roland Haglund, Helena Fröhler och Pigge Werkelin kunde på fredagen visa upp den första stugan i Årsunda Strandby. De 49 kvadratmeterna fördelat på kök, badrum och två sovrum är fullt utrustade med möbler, tv, internet och uteplats vänd mot solnedgången. När allt är utbyggt om tre år ska det finnas 60 stycken hus söder om campingplatsen.
  • Under dubbelsängen finns ett stort förvaringsutrymme. Här kan ägarna låsa in sina personliga ägodelar när stugorna är uthyrda.
  • De 49 kvadratmetrarna fördelade på kök, två sovrum, badrum och förrådsutrymmen är fullt utrustade med möbler, tv och internet. Husen ska stå omlott för att inte skymma sjöutsikten för varandra och samtliga har fått uteplatsen vänd mot solnedgången.

En fullt utbyggd turistresort med 60 stugor och inomhuspool. Så ser de storslagna planerna ut för Årsunda Strandby som presenterades i går.

Annons

Satsningen på 100 miljoner kronor ska finansieras av privatpersoner som köper in sig i husen. Pris: 1,9 miljoner kronor styck.
– Det fixar en barnfamilj med ordnad ekonomi, säger turistentreprenören Pigge Werkelin som är utvecklare och rådgivare.

Som Arbetarbladet avslöjade redan för några veckor sedan har ägarna Helena Fröhler och Roland Haglund stora planer för Strandbaden. Förebilden är Björkhaga Strandby på Gotland där Pigge Werkelin utvecklat campingen genom att bygga hus med hög standard för försäljning till privatpersoner.
– Det här har ännu större möjligheter, säger Pigge Werkelin och hänvisar till närheten till Kungsberget samt Storsjöns möjligheter till fiske och skridskoåkning. Det ger stugor som även kan nyttjas vintertid.


Främsta målgruppen är barnfamiljer i Mälardalsområdet. Enligt Pigge Werkelin har intresset för att köpa hus i utlandet dalat i takt med kronans minskade värde. Och även om stugorna kostar 1,9 miljoner kronor styck så innebär uthyrning av dem möjligheter till intäkter.
– Det kommer inte att kosta mer än 25 000 kronor per år, uppger Pigge Werkelin och jämför med kostnaden för en familj att åka till Mallorca.

När husen hyrs ut får ägaren 70 procent av intäkterna. Resten går till stugbyn som sköter allt praktiskt underhåll. På gotländska anläggningen är fem veckors uthyrning under sommaren det vanliga.
– Här är säsongen så mycket längre.


En stor pool med skjutbart tak ingår också i satsningen. Förutom badmöjligheter året om säkrar den upp vid eventuella algblomningar. För Pigge Werkelin är framgångsreceptet enkelt: Ordna den bästa stranden i regionen så kommer folk.
– Bad är bland det viktigaste på semestern, konstaterar han.Byggstarten med 20 hus i första etappen planeras till februari 2010. Om tre år ska de vara 60.
– Två hus är sålda och jag har en handfull intressenter som inte tecknat sig än, berättar Roland Haglund.

Han ser en situation där alla vinner. Sandvikens kommun får 500 hotellbäddar utan egen finansiering, husägarna tjänar själva på att få hit andra besökare och turisterna ger klirr i kassan för övriga näringslivet. Och Årsundaborna ska inte vara oroliga för att stängas ute från Strandbaden.
– Det här ska bli det naturliga stället att gå för dem, menar Roland Haglund och Helena Fröhler.

Husen och poolen ska värmas upp genom miljösmarta energilösningar.
Det anlitade företaget Fujitsu ser projektet som en chans att testa nya idéer med solceller.

Mer läsning

Annons