Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storstöld av eldningsolja i Järbo

(Ny version 11/12) Eldningsolja till ett värde av 80 000 kronor har stulits ur en tank vid värmecentralen i Järbo.

Stölden är väl planerad eftersom det krävs en rejäl tank för att få med sig så stora mängder.

– Det är klart att man funderar hur det hela gått till, säger Ralf Blomqvist, driftchef på Sandviken Energi.

Annons

Stölden upptäcktes på tisdagsmorgonen och tack vare ett tekniskt system har man i efterhand gått in och tittat på hur mycket och när oljan stals. Det visar att mellan klockan 01.15 och 04.15 natten till tisdagen har 8 000 liter eldningsolja i jämn takt pumpats ut.
– Det visar att man inte gjort något avbrott, för att till exempel byta tank, säger Ralf Blomqvist.


Mängden är alltså så pass stor att man inte kunnat använda vanliga plasttankar eller farmartankar. De rymmer endast cirka 1 000 liter. Misstankar finns att tjuvarna använt sig av en slags tankbil. Så här stora mängder torde också ha tagit flera timmar att få upp.


Oljan hade pumpats upp med hjälp av en dränkbar pump som lämnats kvar i tanken och som polisen nu tagit i beslag. I tanken fanns också 3 500 liter olja.
För att komma åt oljan har man skruvat av 30 bultar som håller fast inspektionsluckan på toppen.


Hushållen i Järbo förses med värme från en pelletspanna, men om det blir extra kallt kan Sandviken Energi behöva stötta med olja och det är till de tillfällena den stulna oljan behövs.

Under onsdagen greps och anhölls en 29-årig Sandvikenbo. Han körde en skåpbil med en farmartank innehållande 200 liter flytande vätska, antagligen diesel, som man misstänker har stulits. Om stölderna har med varandra att göra är oklart. 29-åringen misstänks också ha varit narkotikapåverkad och han saknar körkort.

Mer läsning

Annons