Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Stötande att Sandegårds familj inte får ersättning"

/

Allmänheten accepterar inte att Madeleine Sandegårds familj blir utan kompensation för sitt lidande.
Inte när 29-åringen som skjutsade mördarna får 194 000 kronor i ersättning av JK.
Den motiveringen använder advokaten Bengt-Olov Horn när han ber Brottsoffermyndigheten att ompröva sitt beslut.

Annons

Den 29-åriga kvinnan var med och begravde Madeleine Sandegårds kropp, men frikändes från brott i Hovrätten. Hon fick 194 000 kronor i ersättning för den tid som hon satt häktad.

Madeleine Sandegårds mamma, pappa och son fick inte ett öre, eftersom Brottsoffermyndigheten hänvisade till praxis om att missbrukare av narkotika utsätter sig för risken att drabbas av våldsbrott.

Nu har familjen med hjälp av advokat Bengt-Olov Horn begärt att Brottsoffermyndigheten ska ompröva sitt beslut. Horn skriver att det är "mer eller mindre uppenbart att om någon ersättning inte kan utgå kommer detta att uppfattas av allmänheten som att ett socialt oacceptabelt resultat har uppkommit". Detta med hänvisning till att så kallad jämkning - anledningen till att familjen inte får ersättning på grund av mordoffrets narkotikamissbruk - inte får användas om "socialt oacceptabla resultat uppkommer".

Eftersom Madeleine Sandegård hade en kort period som missbrukare bakom sig, obekant för familjen, menar advokaten att de inte kunnat förbereda sig mentalt på att mista henne under sådana hemska omständigheter. Enligt honom kan Brottsoffermyndigheten ersätta familjen och ändå behålla sin praxis.

– Pengarna har ingen betydelse. Men sättet man behandlar oss på känns nästan som en ny kränkning, sa mamman Anette Lundström när det första beslutet kom.

Att den 29-åriga kvinnan, som alltså hjälpte till att forsla bort och begrava kroppen, får ersättning och inte Madeleine Sandegårds familj, anser Bengt-Olov Horn vara "stötande för det allmänna rättsmedvetandet."

Omprövningen kommer att avgöras inom tre månader, enligt Brottsoffermyndigheten.

Mer läsning

Annons