Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Straffavgifter för sju svartbyggen i Högbo

/
  • SVARTBYGGE. Det här är en av de totalt sju byggnader vid konstfrusna skidspåret i Högbo som nu klassas som svartbyggen. Totalt riskerar Högbo Bruk AB att få betala 68 440 kronor i olika straffavgifter för att ha byggt utan bygglov. Dessutom misstänks bolaget för två miljöbrott. Foto: Håkan Selén

Högbo Bruk AB misstänks ha gjort sig skyldig till inte mindre än sju olika svartbyggen och två miljöbrott när det konstfrusna skidspåret iordningställdes.


Det kommunägda bolaget ser nu ut att få både bygglov och strandskyddsdispenser i efterhand – men med straffavgifter på närmare 70 000 kronor.

Annons

Arbetarbladet berättade för några veckor sedan om hur Högbo Bruk AB på nytt hamnat i blåsväder sedan bolaget glömt att söka både strandskyddsdispenser och bygglov i samband med bygget av det konstfrusna skidspåret.

De två svartbyggen som det då handlade om har nu blivit totalt sju sedan Högboledningen tillsammans med tjänstemän från bygg- och miljöförvaltningen gått igenom exakt vad som gjorts inom området och vad som är bygglovspliktigt.

I samtliga sju fall väntas dock bygg- och miljönämnden i nästa vecka bevilja bygglov i efterhand.

– Vi gör ingen annan bedömning för att husen redan står där. Det är lagtexten som gäller. Vi gör heller ingen skillnad på om det är ett kommunalt bolag eller någon annan som byggt. Alla behandlas lika, säger Eva Ljungström, s, bygg- och miljönämndens ordförande.

Men att få bygglov i efterhand blir förenat med dryga straffavgifter för Högbo Bruk AB.

För servicebyggnaden med butik, skiduthyrning, värmestuga och biljettkiosk tillkommer en så kallad byggnadsavgift på 9 360 kronor utöver den normala bygglovsavgiften.

Dessutom kan länsrätten komma att utdöma en tilläggsavgift på 25 000 kronor som ett extra straff för att företaget byggt utan lov.

För en vallabod som byggts nära spåret föreslås Högbo Bruk få betala 4 680 kronor i byggnadsavgift och – om det blir länsrättens dom – 6 000 i tilläggsavgift. Bolaget uppmanas också snygga till vallabodens utseende med ett tak liknande servicebyggnadens.

Bygglov i efterhand mot byggnadsavgifter blir det även för en transformatorbyggnad och fyra kylmaskinsbyggnader. Husen är dock så små att någon tilläggsavgift inte blir aktuell i de fallen.

Totalt riskerar Högbo Bruk AB att få betala 68 440 kronor i straffavgifter för sina svartbyggen.

Dessutom är bolaget sedan tidigare polisanmält för två fall av brott mot strandskyddsbestämmelserna enligt miljöbalken. I båda fallen anser dock bygg- och miljöförvaltningen att det finns skäl att bevilja strandskyddsdispens i efterhand.

Mer läsning

Annons