Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strandbadens vatten otjänligt

/

En överdos av tarmbakterier som kan orsaka magsjuka och klåda gör att vattnet vid Strandbaden klassas som otjänligt. Nu avråder kommunen från bad vid den populära stranden.
– Det fina vädret gör det gynnsamt för bakterierna att utvecklas, säger Kari Tryde, ansvarig för badvattnet i Sandvikens kommun.

Annons

Mitt i sommarvärmen kommer det ovälkomna beskedet att vattnet vid Strandbaden är otjänligt. En alldeles för hög andel tarmbakterier, både E-coli och intestinala enterokocker, har upptäckts vid provtagningar vid den östra stranden.

Det är bakterier som kan orsaka magsmärtor, illamående och kräkningar samt klåda. Särskilt utsatta är småbarn som får i sig kallsupar och folk med nedsatt immunförsvar.

Varningsskyltar

På torsdagseftermiddagen åkte Kari Tryde till Årsunda för att sätta upp varningsskyltar. Då var stranden proppfull av badsugna besökare.

– Det är inget roligt scenario, men vi måste ta ansvar för invånarna, även om vi inte kan förbjuda folk att hoppa i, säger hon. Troligen är det det fina vädret som ligger bakom de höga bakteriehalterna.

Bakterier

– Värme, inget regn och ingen omsättning på vattnet gynnar bakterierna, säger Kari Tryde och uppmanar folk att vara noga med hygienen inför när de åker och badar.

– Bakterierna finns i tarmsystemet på människor och djur och följer med ut med avföringen, så det är viktigt att torka rumpan ordentligt och tvätta händerna efteråt.

Det otjänliga vattenprovet togs 7 juli. Nu råder badförbud tills nya prover visar godkända resultat. Ett prov ska tas redan i dag, fredag, och ett på måndag.

Inte västra delen

Det är dock bara östra stranden som är stängd. De prover som togs vid bryggan vid serveringen samma datum gav resultatet tjänligt men med anmärkning, så där råder inget badförbud. Även på Korsikabadet är vattnet tjänligt med anmärkning.

Mer läsning

Annons