Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Strypsnaran” är ett redskap i hundsport

Ett vittne såg tidigare i veckan hur en man i Sandviken lurade sina hundar att hoppa upp i en strypsnara där de blev hängandes. Nu kan det visa sig att ”strypsnaran” egentligen är ett redskap som används i en hundsport.

Annons

Den 22-årige hundägaren som anmäldes tidigare i veckan för att ha lurat sina hundar att hoppa upp i en ”strypsnara” har motanmält händelsen. Han förnekar hoten och hävdar att han inte alls plågade hundarna utan tränade dem i så kallad spring pole – en form av hundsport.

– Spring pole är en tävlingsform som finns i bland annat USA och Frankrike. Det är en ganska ny sport, jag känner till den men det är inte en officiell sport i Sverige, säger Petra Wallenberg, ledamot i Svenska amstaffklubben.

Dragkamp hängande i luften

Tävlingen finns i flera olika varianter. En går ut på att hunden ska fånga ett rep i luften och sedan ha dragkamp med föremålet, antingen ståendes på bakbenen eller hängandes i luften.

– Det är en träningsform, det handlar inte om att strypa hunden, säger Petra Wallenberg.

Men här går meningarna isär. Personen som anmälde händelsen i Sandviken uppfattade det som just det. Svenska kennelklubbens presskontakt Hans Rosenberg har inte hört talas om sporten, men frågar sig vad målet med träningen är.

– Det finns en mängd olika sporter att hålla på med i stället för de som uppmanar kamplusten, till exempel agility, lydnad eller freestyle, säger han.

Inte farligt för hundarna

Petra Wallenberg menar att spring pole inte handlar om kamphundsträning.

– Det är inte kamphundsträning, det är dragkamp, säger hon och poängterar att det inte är farligt för hundarna.

Samtidigt betonar hon att det inte är en lek och att det är viktigt att hundföraren har lydnad på hunden.

– Kan inte hunden släppa ska du inte leka med den oavsett ras, säger hon.

Vad den 58-årige mannen bevittnade vid Söderskolan i Björksätra är ännu oklart.

Mer läsning

Annons