Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Student utan bidrag efter miss av skolan

Blivande gymnasieläraren Karin Carlsson från Sandviken hade räknat med studiebidraget från Göranssonska stiftelsen.
Men det intyg som Södertörns högskola utfärdade var ogiltigt anser stiftelsen. Hon fick vetskap om beslutet först när hon kontaktade stiftelsen.

Annons

Karin Carlsson är 20 år och studerar till gymnasielärare vid Södertörns högskola i Huddinge.

Hon delar en tvårumslägenhet med en studiekamrat. Månadshyran ligger på 7 000 kronor. För att dryga ut kassan arbetar hon extra inom äldreomsorgen.

Utöver det har hon beviljats studiebidrag ur Göranssonska fonden under de föregående terminerna, men denna vårtermin blev det tvärstopp. Stiftelsen nekade henne ett bidrag på 4 600 kronor, eftersom det intyg hon fick från Södertörns högskola inte godkändes av stiftelsen.

– Jag har fått studiebidraget under de föregående terminerna och jag hade räknat med pengar även denna termin, säger Karin Carlsson.

När hennes studiekamrater från Sandviken beviljades bidrag ur Göranssonska fonden började hon ana oråd.

Efter några veckor i ovisshet skickade hon ett e-postmeddelande till Göranssonska stiftelsen och fick sedan till svar att hennes ansökan avslagits.

– Men jag fick ingen förklaring till varför man avslagit den, säger Karin Carlsson.

Först när hennes mamma engagerade sig i ärendet kom det fram att det intyg som Södertörns högskola utfärdat var ogiltigt enligt Göranssonska stiftelsen.

Enligt anvisningarna för hur ansökan ska fyllas i ska det lärosäte studenten i fråga läser vid med en stämpel och en underskrift bekräfta att studenten är inskriven vid högskolan.

Södertörns högskola har sedan en tid gått över till ett nytt system, där en logotyp ersätter stämpeln och underskriften.

– Systemet är godkänt av Högskoleverket. Det var vad Södertörns högskola uppgav till mig. Om högskolan säger det så litar man på det. När jag talade med stiftelsen fick jag inte veta att beslutet kunde överklagas, det framgick först när mamma talade med dem, säger Karin Carlsson.

– Men min överklagan avslogs utan motivering. Det känns som de avslog den av ren princip, säger hon.

Monica Rahm, administrativ chef, vid Göranssonska stiftelsen, uppger att man inte kommenterar enskilda ärenden.

– Det framgår av ansökningsformulären vad som krävs för att beviljas studiebidrag. Ibland inträffar det att ansökningar är ofullständiga, säger hon.

– Vi uppdaterar kontinuerligt våra regler om det finns behov, säger Monica Rahm.

Karin Carlsson berättar att högskolan skrev en förklaring till Göranssonska stiftelsen. Men stiftelsen ändrade inte sitt beslut.

– Det kommer att bli problem för många studenter om de inte godkänner den här typen av intyg, säger Karin Carlsson.

Mer läsning

Annons