Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stulen byst återfunnen - i Arbetarbladet

/
  • Till vänster ser vi hur bysten såg ut på konstutställningen i går, då var den påklädd. Till höger den bild som användes när bysten efterlystes i Arbetarbladet, då utan en tråd på kroppen.

Efter ett inbrott i kulturhistoriska förrådet anmälde Sandvikens kommun "Warners byst" som stulen.
Dagen efter fanns bysten på plats som utställningsföremål på ett vernissage i konsthallen.
– Där stod den larmad och i säkert förvar, skrattar Anne Adler på kultur- och fritidsförvaltningen.

Annons

Två bilder i Arbetarbladet var allt som behövdes för att den stora konststölden från kommunens kulturhistoriska förråd åtminstone delvis skulle bli uppklarad.

I går publicerade vi en bild på "Warners byst" som exempel på ett av de föremål som försvunnit vid stölder och förstörelse som förekommit under våren.

I dag finns samma byst på bild i tidningen från estetprogrammets bild- och formelevers stora slututställning, den här gången elegant klädd i röd korsett.

Uppmärksamma läsare kopplade ihop bild ett med bild två och så var det brottet uppklarat.

– Ja, nu vet vi ju var bysten är och i konsthallen är det larmat så där står den säkert, konstaterar Anne Adler.

En lärare på estetprogrammet insåg fadäsen redan när artikeln om stölden publicerades.

– Läraren rusade upp till Bo Eriksson (kultur- och fritidschefen) och berättade generat att det var en elev som hämtat upp bysten ur källaren.

Fortsättningen på den pinsamma historien blir nu en mycket allvarlig diskussion mellan kultur- och fritidsförvaltningen och gymnasieskolan om vilka som haft tillträde till det kulturhistoriska förrådet i skolkällaren och vad det egentligen är som har hänt där nere under våren.

För faktum kvarstår att det även försvunnit andra föremål, en del förmodligen av stort kulturhistoriskt värde, och att det dessutom förekommit förstörelse och skadegörelse. Lokalen disponeras av kultur- och fritidsförvaltningen och används för förvaring av värdefulla föremål som skänkts till kommunen av företag och privatpersoner. Där finns bland annat gamla industriverktyg som skänkts av Sandvik AB till ett kommande stadsmuseum.

Men uppenbarligen har även gymnasielärare haft tillgång till nyckeln och trott att det var till skolans eget förråd som de skickade sina elever för att hämta grejer.

Kultur- och fritidsförvaltningen väljer tills vidare att inte dra tillbaka sin polisanmälan.

– Det kan vara en kombination av missuppfattningar, inbrott och skadegörelse, säger Anne Adler.

Vilka föremål som försvunnit eller blivit förstörda vet man inte på kultur- och fritidsförvaltningen förrän den komplicerade inventeringen är gjord.

Mer läsning

Annons