Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sundelius ny inspirerande direktör för Sandviken

/
  • SJÄLVKLART VAL. Per-Johan Emtell, Peter Kärnström och Monica Jacobsson framställde det som ett enkelt och självklart val när de i går berättade att rekryteringsgruppen bestämt sig för att föreslå Ann-Katrin Sundelius till ny kommundirektör.

Hon flyttade från Sandviken 1975 för att utbilda sig till bibliotekarie. I höst återvänder hon som ny kommundirektör.
– Till en bättre kommun än jag lämnade. Under de här åren har det hänt väldigt mycket positivt i Sandviken, säger Ann-Katrin Sundelius
Formellt utses hon 23 juni. Men alla partier och fackliga organisationer är redan överens om vem de vill ha.

Annons

Ann-Katrin Sundelius befann sig själv på tjänsteresa i Bryssel och kunde därför inte vara med i Stadshuset när hon på måndagseftermiddagen presenterades som Sandvikens nya kommundirektör.

– Det känns jättebra. Jag känner mycket för Sandviken som ort och upplever att det hänt mycket positivt sedan jag flyttade därifrån 1975. Men sakta i backarna. Först ska jag utses, sade hon på telefon till Arbetarbladet strax efter politikerinformation och presskonferens.

Beslutet i kommunstyrelsen 23 juni blir dock bara en formalitet. Ann-Katrin Sundelius var de fackliga organisationernas förstaval och hon får också uppbackning av samtliga partier efter en lång process med två rekryteringsföretag anlitade i arbetet med kravprofil, urval, intervjuer och tester.

– En lagledare med ett modernt och medvetet ledarskap, säger kommunalrådet Monica Jacobsson (S).

– En person som är inspirerande och fantastiskt duktig på att kommunicera, säger Per-Johan Emtell (MP), oppositionens representant i rekryteringsgruppen.

Ann-Katrin Sundelius jobbade i hela 30 år i Hedemora kommun varav nio år som kommunchef innan hon gick vidare till sin nuvarande tjänst som vd för regionala utvecklingsbolaget Samarkand.

– I det läge som Sverige nu befinner sig i ville vi ha en person som varit med tidigare och som vet vad det handlar om. Vi kan inte unna oss lyxen att låta den vi anställer växa in i rollen. Det får inte bli något tempotapp, säger kommunalrådet Peter Kärnström (S).

Könet hade ingen betydelse när kommunledningen gjorde sitt val.

– Vi gick bara på kompetens, säger Monica Jacobsson.

1 oktober tillträder Ann-Katrin Sundelius som historiens andra kommundirektör i Sandviken efter trotjänaren Svante W Nordh.

– Jag tror på lagarbete och ett ledarskap där man lyfter fram sina medarbetare, tar tillvara allas idéer och ger folk förtroende, säger hon.

– Det går alltid upp och ned så det är inga problem. Jag har en stark framtidstro och ser fram emot utmaningen.

– Nej, så länge sedan var det väl ändå inte. Jo, det stämmer ju faktiskt. Oj vad tiden går fort.

Mer läsning

Annons