Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svalt intresse för medborgarförslagen

Det är få som lämnar in egna medborgarförslag. I Sandviken och Hofors lämnades tre förslag in under förra året, i Ockelbo bara två. Och de flesta handlar om enskilda särintressen.
– Det är ett underbetyg för politikerna, anser Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap.

Annons

Sedan några år tillbaka har alla kommuner möjlighet att införa medborgarförslag. Det innebär att alla som bor i en kommun, också de som saknar rösträtt, får skicka in sina förslag till kommunfullmäktige. Tanken är att det ska minska avståndet mellan medborgare och beslutsfattare.

Men det är väldigt få som tar chansen att skicka in förslag. I Sandviken och Hofors fick man sammanlagt in tre medborgarförslag var under förra året. I Ockelbo kom två förslag in. Ett dåligt betyg för de ansvariga politikerna, anser Mikael Gilljam, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Politikernas uppdrag mellan valen är ju att vara ute bland medborgarna och snappa upp det här. När det är så få som lämnar in förslag blir det de med särintressen och som är vana att engagera sig, till exempel folk med politiskt förflutet, som tar möjligheten. Då blir det ett demokratiproblem.

Men Magnus Jonsson, kommunalråd, tror att Ockelboborna hittar vägar att vara med och påverka utan att lämna in förslag.

– I större kommuner kommer man inte lika nära sina politiker och tjänstemän. Här tror jag det är vanligare att man ringer direkt, eller haffar mig när jag kommer på cykeln, för att föra fram sina frågor. Jag upplever att vi jobbar med medborgarförslag varje dag, och löser dem i vardagen i stället.

Monica Jacobsson, kommunalråd i Sandviken, hoppas på samma anledning till det låga antalet medborgarförslag.

– Men det skulle också kunna vara så att möjligheten inte är tillräckligt känd. Och då är det ju inte bra. Det här är en demokratifråga och vi måste tänka på att alltid prata om det och berätta att möjligheten finns, säger hon.

Mikael Gilljam konstaterar också att det finns flera problem med medborgarförslagen.

– När ett medborgarförslag kommer var tanken att det ska behandlas med samma omsorg och respekt som en motion från en vanlig ledamot. Men det står samtidigt i kommunallagen att man kan behandla dem i klump. Budskapet blir att ni kan skicka in förslag, men vi kommer inte att ta dem på allvar.

Gilljam förespråkar andra sätt att öka medborgarnas inflytande i kommunerna. Till exempel föreslår han att man inrättar medborgarpaneler, där slumpvis utvalda medborgare ingår.

– På det viset skulle inte bara de som ropar högst och mest vara med och påverka.

Mer läsning

Annons