Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt för oskyldig att upphäva p-bot

/

Yvonne Gren fick böter för att hon parkerat fel på Nya Bruket när hon låg och sov hemma i Jäderfors med bilen stående på gården.

– Aldrig i livet att jag betalar när jag vet att jag inte gjort fel, säger hon.

Men för den som felaktigt anklagas för felparkering på privat mark är det så svårt att få rätt att ordet rättslös ligger nära till hands.

Annons

Enligt Stockholmsjuristen Conny Larsson betalar svenska bilister årligen upp till 100 miljoner kronor i felaktiga p-böter. Privata parkeringsbolag som är beroende av inkomster från kontrollavgifterna bötfäller ofta slarvigt och på felaktiga grunder, menar han efter att hjälpt ett stort antal bilister att få rätt.

Yvonne Gren är inne på sin tredje överklagan hos Q-Park. Men parkeringsbolaget säger att ”vi har rätt och du har fel” och vägrar visa upp sina påstådda bildbevis.

– Det är totalstopp. Jag kommer ingenstans.

Höll sig inom tiden

Yvonne Gren arbetar som personlig assistent hos en omsorgstagare på Nya Bruket i centrala Sandviken. Hon hade bilen stående på en p-plats med åttatimmarsbegränsning i sju timmar. Därefter åkte hon hem till Jäderfors. Dagen efter stod hon sju timmar på en annan ruta på samma parkeringsplats.

Men enligt Q-Park hade bilen stått på samma ruta hela helgen med samtliga fyra däckventiler orörda.

– Horribelt, tycker Yvonne som redan lagt ned mer tid och fler telefonsamtal på ärendet än vad de 400 kronorna i böter är värda.

– Aldrig någonsin att jag betalar när jag inte gjort fel.

Visar inga bilder

Q-Park har avvisat två överklagningar med att ”några nya uppgifter som kan föranleda ändring har inte framkommit”. I telefonsamtalen har hand-läggarna på parkeringsbolag- ets så kallade överklagningsenhet uppgett att de har bild- bevis.

– Men när jag begärt att få se bilderna har de sagt nej med hänvisning till att det är deras eget arbetsmaterial.

Så länge Yvonne Gren fortsätter överklaga och bestrida händer ingenting.

Något hot om inkasso och kronofogde har ännu inte kommit från Q-Park.

– Visst känner man sig lite rättslös. Det är säkert många som hellre betalar och får det ur världen än att bli ett ärende hos Kronofogden. Men det tänker inte jag göra.

På Q-Park hänvisade man i går till vd:n Peder Ståhlberg, som dock gått hem för helgen och gjort sig oanträffbar.

Mer läsning

Annons