Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svårt för rehabpatienter att välja hälsocentral

Med sju veckor kvar till hälsovalet införs, saknas fortfarande svar på viktiga frågor.
Det gäller att välja den hälsocentral som bäst kan tillgodose ens behov. Särskilt för patienterna som behöver sjukgymnastik.
Problemet är att hälsocentralerna inte kan säga vilka sjukgymnaster de kommer ha tillgång till.

Annons

Efter nyår införs hälsovalet. För den som har särskilda behov kan det löna sig att göra ett aktivt val av hälsocentral.

Alla hälsocentraler har i dagsläget till exempel inte någon form av träningslokal, till exempel ett gym, där sjukgymnasterna kan utöva behandling.

– Det är upp till patienterna att välja en hälsocentral som har tillgång till det, om det är vad de vill ha, säger Robert Hill, projektansvarig för Hälsoval Gävleborg.

Just i Sandviken finns rehabiliteringsresurser samlade på sjukhuset och kan utnyttjas av hälsocentralerna som håller till där, tillägger han.

Något som gör det svårt att välja är dock att flera saker ännu är oklara. Primärvården har inte förberett sig på att ta emot patienter från de privata sjukgymnasterna, genom att till exempel anställa fler egna sjukgymnaster, eftersom de inte vet hur många patienter som kommer – eller vilka hälsocentraler de söker sig till.

– Hälsocentralerna kommer de att se hur de klarar det på egen hand, innan de eventuellt tar kontakt med någon underleverantör för att köpa in sjukgymnastik, säger Robert Hill.

För patienterna kan det alltså bli ett glapp.

– Det kan uppstå köer, men de som har störst behov kommer att prioriteras först, säger han.

Mer läsning

Annons