Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverigedemokraterna vägrade svara på varför de vill ha dyrare flyktingmottagande

– Jag vill ställa frågan till Hasse Palmér (SD) om det är i kommunens bästa att det kostar dubbelt så mycket att ha barnen någon annanstans och hur man tänker förklara det för Sandvikenborna, sade Ingrid Hedin Amrén (S) på kommunfullmäktige på måndagen.

Annons

Hon var inte ensam om att kräva svar. Per-Ola Grönberg (L) och Marie Frestadius (S) ville också att sverigedemokraterna skulle förklara varför de yrkade avslag på investeringen av Läkarstigen.

Totalt handlar det om 2,3 miljoner kronor, 1 miljon 2015 och 1,3 miljoner i år för att ställa i ordning ett boende för ensamkommande flyktingbarn.

Läs mer: Sandviken kraftsamlar för att ta hem flyktingbarn

– Vi hade den här debatten uppe under kommunstyrelsen och jag tänker inte upprepa den och de konsekvenser den hade. Jag vill bara yrka avslag på beslutet, sade Lars-Göran Palmér (SD), som var först ut i talarstolen.

Sedan klev han ner från talarstolen och varken han eller någon av hans partikamrater i fullmäktige valde att svara på de frågor detta väckte hos övriga partier.

Läs mer: Fler nyanlända till Sandviken

– Vi hade en debatt i kommunstyrelsen som man inte gärna vill upprepa i fullmäktige som är mer offentlig, sade Peter Kärnström (S).

Hans partikamrat Hans-Olov Frestadius sade sig förstå sverigedemokraternas motstånd med tanke på deras människosyn. "Det är vi och dem." Men ur ett ekonomiskt perspektiv menade han att det inte var lika klart.

Läs mer: Nytt boende för ensamkommande barn öppnar i Sandviken

– Jag förstår mycket väl att Lars-Göran Palmér inte vill gå upp och svara. Men om jag inte missminner mig ville ni att vi skulle ta den här diskussionen i fullmäktige. Nu har ni chansen, sade Jonas Klang (M).

Det blev sista orden i debatten innan förslaget gick igenom. Sverigedemokraterna Kenneth Andersson, Lars-Göran Palmér, Patrik Delltorp, Linda Andersson och Hans Olov Davidsson reseverade sig mot beslutet.

Mer läsning

Annons