Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tagen av myggplågan efter besök i Gysinge

/
  • MYGGEN FÖRSTÖR IDYLLEN. Först när människor utifrån själva besöker Gysinge och Österfärnebo förstår de vilken plåga myggen utgör. På söndagen besökte kemikalieinspektionens Fredrik Hårdeman själv Gysinge. Nu uppmanar han de berörda kommunerna att komma in med brev där de berättar om situationen för de som bor i de drabbade områdena.

Kemikalieinspektionen är nedringd av boende kring Nedre Dalälven som är trötta på myggplågan. I söndags åkte handläggaren Fredrik Hårdeman själv ut till Gysinge för att ta reda på hur det är ställt. – Det var en hemsk upplevelse, säger han.

Annons

Efter Fredrik Hårdemans eget besök i de områden som invaderats av mygg den senaste veckan uppmanar han nu berörda kommuner att komma in med nya skrivelser till kemikalieinspektionen (KEMI).

– Vi diskuterar med kommunerna eftersom det är så många som hör av sig till oss och talar om hur dåligt de mår. Många säger att det är värre än tidigare år, säger han.

Exakt vad informationen om situationen i de drabbade områdena kan leda till kan dock Fredrik Hårdeman inte svara på.

– Dels är det bra som dokumentation och eventuellt kan vi bifoga det till miljödomstolen som ska pröva vårt beslut. Det kanske kan snabba på det här.

Det är Nedre Dalälvens utvecklingsbolag som har överklagat ett beslut från KEMI till miljödomstolen, beslutet består av att avslå ansökningar om myggbekämpning i områden som inte tidigare har besprutats.

Det är ingen tvekan om att Fredrik Hårdeman personligen i alla fall är märkbart berörd efter mötet med myggen och alla de samtal som under måndagen och tisdagen fortsatte att strömma in till honom och hans kollegor.

– Det är hemskt. På många ställen nära vatten och där myggorna trivs, där går det inte att vara. Det är verkligen beklagligt att det blivit så gynnsamma förhållanden för myggen, säger han.

Och det har hänt förr att beslutsfattare och andra myndighetspersoner har ändrat uppfattning sedan de själva upplevt myggplågan på plats.

Redan år 2000 besökteåvarande miljöministern Kjell Larsson Österfärnebo. Han blev tagen av hur illa det var ställt och enligt Arbetarbladets artikel efter besöket behandlades myggbekämpningsfrågan sedan med största seriositet.

Förra året besökte personal från länsstyrelsen Gysinge under värsta mygginvasionen. Snabbt efteråt godkände de besprutning som de tidigare sagt nej till.

Men att nya ansökningar om myggbekämpning kommer att behandlas annorlunda av KEMI framöver är inget som Fredrik Hårdeman kan lova.

– Vi tar verkligen fasta på det här och det var därför jag åkte upp också. Men det finns en detaljerad lagstiftning som vi måste utgå från, men som vi inte har tagit hänsyn till tidigare år (Natura 2000). Eftersom vi själva inte har jättemycket naturvårdsfrågor så går vi väldigt starkt på Naturvårdsverkets tolkning av den lagtexten, säger han och välkomnar samtidigt att miljödomstolen nu prövar det senaste beslutet, säger han.

Mer läsning

Annons