Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Taket rasade av snömassorna

/
  • Hela taket utanför Herr City på Köpmangatan i Sandviken rasade på grund av snötyngden.

Skärmtaket utanför Herr City på Köpmangatan rasade när snötyngden blev för stor.

Som tur var gick ingen människa under just då på fredagsmorgonen.

Annons

Snömängderna på taken börjar bli kritiska. Vid åttatiden på fredagsmorgonen rasade plötsligt taket utanför butiken Herr City på Köpmangatan. Skärmtaket av plåt vek sig av snömassorna. Sannolikt var det ett takras från själva huvudbyggnadens tak ovanför som orsakade kollapsen av taket vid trottoaren.

”Vi skottar för fullt"
Frågan är om fastighetsägaren väntade för länge med att skotta av taken.

– Det är alltid en svår bedömning. Vi kontrollerar taken på våra fastigheter kontinuerligt för att undvika ras och vi har skottat för fullt i flera veckor. Men visst är det så att snömängden i det här fallet blev för stor, säger Roland Strömberg, driftansvarig på Gästrike Fastigheter som äger huset mitt emot Folkets Hus, som har både lägenheter och affärslokaler.

En anställd på fastighetsbolaget hade till uppgift att åka och göra en snö- och isbesiktning på just den här byggnaden på fredagsmorgonen, men raset hann före. När han kom till platsen var hela ingången till Herr City blockerad av det vikta taket.

Ingångarna spärrades
Ingen människa kom till skada och för att inte riskera det spärrades ingångarna till affärslokalerna av. Två kranbilar var på plats tidigt under dagen och skottade bort snön på själva huvudbyggnaden.

– Det fanns ett överhäng och jag ville inte riskera personalens säkerhet . Därför tog vi det taket först, berättar Roland Strömberg.

Även det oskadade plåttaket på gaveln utanför herrklädesbutiken monterades ned.
– Vi gjorde bedömningen att det var säkrast så, säger Strömberg.

Målet var att skotta av samtliga skärmtak på byggnaden under fredagen.

Mer läsning

Annons