Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tatiana har börjat på nya yrkeshögskolan i Lövbacken

/
  • Blir verkstadstekniker. Tatiana Säll från Järbo har som framtidsmål att jobba inom industrin, gärna på Sandvik. När studierna är färdiga om två år kan hon kalla sig kvalificerad verkstadstekniker.

Nu har Gästriklands första yrkeshögskola startat på Lövbackens industriområde. De närmaste två åren ska 42 nyblivna studenter läsa till kvalificerade tekniker inom automation och verkstad. En av dem är Tatiana Säll från Järbo.

– Industrin känns som det säkraste området. Det kommer alltid att finnas jobb där, säger hon.

Annons

Tatiana Säll har en teknisk utbildning från hemlandet Ryssland men den är inte godkänd i Sverige. Hon har jobbat på en verkstad tidigare men tagit tjänstledigt för att studera vid den nystartade yrkeshögskolan.

Vill jobba på Sandvik

– Jag vill jobba inom industrin, det är mitt mål, säger Tatiana Säll och nämner Sandvik som en framtida drömarbetsgivare.

– Jag tycker om att jobba med händerna, att ta en metallklump och göra någonting av den. Eller få en maskin att göra som jag vill, fortsätter hon.

Tatiana Säll läser inriktningen till kvalificerad verkstadstekniker. I rummet intill sitter Daniel Säll, Erik Sundell, Keyse Nur och Emil Hansols som ska bli kvalificerade automationstekniker. Erik och Emil är elektriker och Daniel har precis gått ut IT-utbildningen på John Bauer. Keyse Nur har jobbat inom vården, på ett laboratorium, och bytt Stockholm mot Sandviken.

– Det känns helt okej, säger han.

Lokala företag inblandade

De tror mycket på jobb efter utbildningen, bland annat eftersom lokala företag är inblandade i satsningen.

Enligt utbildningsledaren Andreas Bergman finns det också ett skriande behov av yrkeshögskolan som är den första i Gästrikland. Ser man till inriktningarna verkstad och automation finns de inte alls på många platser i landet.

– Vi är väldigt stolta över att kunnat starta den, säger Mats Berglund, rektor för Centrum för vuxnas lärande, CVL.

Olika erfarenheter

De sammanlagt 42 eleverna som läser på Lövbackens industriområde har skiftande bakgrund. En del har jobbat inom närliggande yrken medan andra har sadlat om helt. Några kommer direkt från gymnasiet.

– De flesta är från Gävle, Sandviken och orterna här omkring, berättar Andreas Bergman.

Inte fullt

Alla utbildningsplatser har dock inte fyllts. Flera elever som varit klara för yrkeshögskolan har hoppat av sedan arbetsmarknaden vänt.

– Alla som har tackat nej har gjort det för att de har fått jobb. Vi är nöjda med hur det ser ut, det är ju första gången som vi kör i Sandviken, säger Andreas Bergman.

Mer läsning

Annons