Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Termoträ-tvisten gjordes upp utanför domstol

Det blev förlikning i tvisten mellan Järboföretaget Termoträ och en före detta säljare. Därmed hamnade frågan om skadestånd aldrig i Arbetsdomstolen.

Annons

Säljaren dömdes i tingsrätten till att betala 2,5 miljoner kronor i skadestånd för att ha avslöjat företagshemligheter till ett konkurrerande företag. Domen överklagades till Arbetsdomstolen, AD, där rättegången skulle ha inletts i går. Men i fredags kom parterna överens utanför domstolen.

– Jag är nöjd i alla fall, säger Reidar Berglund, vd för Termoträ.

Han vill inte avslöja några detaljer från överenskommelsen men tycker att det är skönt att tvisten är avslutad.

– Men det är bedrövligt att det har tagit sådan tid, säger han.

Enligt den före detta säljaren drogs skadeståndskravet tillbaka. Förlikningen innebär att parterna i stället ingått en affärsuppgörelse med varandra.

– Det är fantastiskt skönt att ha det ur världen, säger mannen som ändå trodde att han skulle ha klarat sig helt om tvisten avgjorts av AD.

– Men man kan aldrig vara helt säker.

Det var snart två år sedan som han dömdes av Uppsala tingsrätt för röjande av företagshemlighet. Några år tidigare hade Termoträ och ett konkurrerande företag lämnat i stort sett samma offert när Uppsalahem gjorde en offentlig upphandling. Järboföretaget förlorade mångmiljonuppdraget. Tingsrätten ansåg att mannen, som fått lämna Termoträ vid en omorganisation, hade sålt sina uppgifter till konkurrenten mot en viss procent på affären.

Termoträ tillverkar och installerar isoleringsull av cellulosa.

Mer läsning

Annons