Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Textilutbildningen stryks från gästrikekommunernas lista

/
  • Birgitta Persson instruerar elever på Textil- och designskolan i Sandviken. Men snart tvingas hon lägga ned utbildningen, som det ser ut i dag.

Textil- och designutbildningen finns inte med på listan när gästrikekommunerna i dagarna söker statliga pengar för yrkesinriktade utbildningar för vuxna.
– Det går inte att hävda att det finns behov av den yrkeskompetensen på gymnasial nivå i gästrikeregionen, säger Leif Jansson, chef för arbetslivsförvaltningen i Sandviken.

Annons

Gästrikekommunerna ansöker om bidrag till 300 platser på yrkesvux nästa år.

Där finns kockutbildning med, liksom verkstadsteknik och IT med inriktning på e-handel. Men textil- och designutbildningen, som i flera år drivits i Sandviken, får inte längre plats.

Leif Jansson hänvisar till Arbetsförmedlingens platsbank där det i dag inte finns ett enda ledigt jobb för textildesigner och sju lediga sömmerskejobb i hela landet.

Samtidigt hittar han 919 lediga kockjobb, varav 23 i Gästrikland, och 900 jobb för undersköterskor.

Birgitta Persson, som driver Textil- och designskolan i Sandviken, har länge kämpat för utbildningens fortlevnad. Fram till nyår finns 18 elever. Men därefter finns varken platser eller finansiering som läget är i dag.

– Av de 16 elever som gick ut i våras har alla utom två som är sjukskrivna, jobb i dag, säger hon.

Hon tycker att Leif Jansson är "ute och cyklar" och hänvisar till branschens senaste siffror som visar att den svenska modebranschens omsättning i fjol ökade med 11 procent och att exporten var högre än i andra branscher.

Leif Jansson menar att det i de flesta fall krävs vidareutbildning för att den som går ut textil- och designskolan ska få jobb inom yrkesområdet.

De utbildningar som man nu söker statsbidrag för ska vara sådana som kan ge jobb direkt.

Med kommunala pengar ordnas också omsorgsutbildning.

– Det leder till jobb och där ökar behoven och efterfrågan, säger Leif Jansson.

– Om vi haft mera pengar hade vi kanske kunnat använda kommunbidragsmedel till textil- och designutbildning. Men vi har inte de pengarna, menar han.

Birgitta Persson har tvingats varsla lärarna om uppsägning. Hon hoppas ändå att utbildningen kan räddas i någon form. Hon har ansökt om att driva utbildningen som Yrkeshögskola. I januari väntas besked om den ansökan beviljas eller inte.

Mer läsning

Annons