Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tid att bygga ny infart till Sandvik

/

Tidigareläggning av nya Sandvikinfarten för några hundra miljoner kronor.
Specialinriktade yrkesutbildningar.
Utökad vuxenutbildning.
Fler högskoleplatser.
Det kan bli några av inslagen i det krispaket som Sandvikens kommun vill ha hjälp av staten med.
– Nu krävs det hederlig, beprövad konjunkturpolitik, säger tillväxtchefen Leif Jansson.

Annons

I nästa vecka inleds diskussioner om vad företag, kommun och stat tillsammans kan göra för att mildra konsekvenserna av torsdagens chockbesked om att 900 anställda på Sandvik varslas om uppsägning.

– Vi förutsätter att staten via Arbetsförmedlingen vill vara med och arbeta offensivt, säger kommunalrådet Monica Jacobsson, s.

Från och med måndag har hon och de övriga kommunalråden rensat sina kalendrar för att kunna ge Sandvikkrisen högsta prioritet.

– Vi ska börja med att ta reda på vilka parter som är intresserade av att samverka och sedan göra en gemensam plan för hur vi ska agera.

Tillväxtchefen Leif Jansson fick redan i torsdags kommunledningens uppdrag att ta kontakter med Arbetsförmedlingen och andra naturliga samarbetspartners.

Han efterlyser en gammeldags, beprövad konjunkturutjämnande politik med utbildning på olika nivåer och statligt finansierade investeringar i infrastruktur.

Sedan fem år tillbaka har frågan om en ny infart till Sandviken och Sandviks industriområde från Gävlehållet utretts. Det är en investering på flera hundra miljoner som hamnat utanför den länstrafikplan som sträcker sig fram till 2015.

– Nu är det läge att tidigarelägga den satsningen. Det borde prioriteras i den här situationen, säger Leif Jansson.

Han hoppas också få statlig hjälp med att återställa kommunens krympta arbetsmarknadsenhet och öka antalet platser inom vuxenutbildningen där det redan i dag är kö.

– Vi kan utföra det som krävs. Men staten måste ta sitt ansvar genom att skjuta till pengar.

Oppositionspolitikerna var också de igång och ryckte i sina trådar dagen efter svarta torsdagen. Karin Nilsson, v, träffade vid ett besök i Stockholm partikamraterna Ulla Andersson och Josefin Brink i finans- respektive arbetsmarknadsutskottet

– Ge Sandviken ett riktat statsbidrag så att vi kan renovera kommunala bostadsområden och tillfälligt anställa mer folk i offentliga sektorn. Alltså en lokal variant av plusjobben, är Karin Nilssons krav.

De borgerliga partierna skyndade sig att boka in en träff med företrädare för koncernledning och fack på Sandvik till på måndag.

Där kommer både riksdagsmän och lokala politiker att delta.

– Vi måste alla sätta igång att jobba med gemensamma krafter, säger Riitta-Liisa Björk, m.

Ett av flera förslag på hur man kan undvika arbetslösheten

arbetslöshet i Sandviken

Mer läsning

Annons