Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio tjänster bort inom handikappomsorgen

/

Det blir färre chefer och handläggare när handikappomsorgsförvaltningen nu tar bort tio tjänster.
Men eftersom antalet funktionsnedsatta i Sandviken ökar kan det redan nästa år bli aktuellt med nyanställningar.

Annons

Som Arbetarbladet tidigare berättat har handikappomsorgen haft stora svårigheter att klara sitt sparkrav utan att hamna i konflikt med de lagstiftningar som förvaltningen lever under.

Men nu har socialchefen Peter Olofsson lagt ett förslag till ny organisation från och med årsskiftet som han bedömer ska fungera utifrån de krav på kvalitet som medborgarna har rätt att ställa.

Förutom att arbetstiden för personliga assistenter kraftigt skärs ned nu när assistenterna fråntagits rätten till heltidsarbete, försvinner ett tiotal tjänster i samband med omorganisationen.

Det blir färre chefer, handläggare och administratörer. En konsulent tas bort och det blir färre kombinationstjänster för personer som jobbar både på boende och i daglig verksamhet.

Konsekvenserna av neddragningen blir bland annat förlängda handläggningstider, minskat stöd till föreningar och ännu högre krav på den personal som blir kvar.

”Varje medarbetare får räkna med att bli ännu mer flexibel och engagerad”, skriver Peter Olofsson.

Personalminskningen inom handikappomsorgen ser dock ut att bli en tillfällig åtgärd med anledning av den aktuella budgetkrisen. Redan nästa år måste förvaltningen nyanställa personal, påpekar Olofsson i sin skrivelse.

Antalet funktionsnedsatta i Sandviken väntas nämligen öka kraftigt under de kommande 15–20 åren. Äldre funktionsnedsatta blev tidigare oftast kvar på orter som hade vårdhem före kommunaliseringen 1995 medan de som åldras i dag och framåt bor kvar i sina hemkommuner.

Mer läsning

Annons