Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tio varslas på Bulten i Åshammar

/
  • TROTJÄNARE. Hans Lindberg är med sina 46 tjänsteår en av många trotjänare på Bulten i Åshammar. Han är dock ett år för ung för att avtalspensioneras nu när företaget krymper personalstyrkan genom att säga upp, avtalspensionera och inte ge fortsatt jobb till korttidsanställda. ”Förmodligen får jag sträva på ett tag till”, säger 62-åringen. ARKIVBILD

I går var det Åshammars tur att drabbas av den världsekonomiska krisen. Bulten varslade då tio anställda om uppsägning.

Klart sedan tidigare är dessutom att sju personer avtalspensioneras och att sju korttidsanställda inte får fortsätta.
– Det ser mörkt ut inför nästa år, säger Hans Lindberg, en av veteranerna på Bulten med 46 anställningsår bakom sig.

Annons

Efter Sandvik och Ovakos massvarsel av drygt 1 000 personer är det nu de små och medelstora företagens tur att tvingas dra i nödbromsen när orderingången stryps.

Hittills har 86 metallarbetare i mindre företag i västra Gästrikland fått veta att de riskerar att bli uppsagda på grund av arbetsbrist.

– Jag är rädd att det kommer ännu mer. Ännu har vi inte sett effekten fullt ut av att de mindre underleverantörerna åker ut från Sandvik och Ovako, säger ombudsmannen Anna Jensen-Naatikka.

På torsdagseftermiddagen nådde alltså effekten av konjunkturraset Åshammar med varsel hos ortens största arbetsgivare, det normalt stabila verkstadsföretaget Bulten Stainless AB med i dag 76 anställda.

Strax före klockan 14 på eftermiddagen samlade vd:n Sören Andersson personalen mellan två skift för att berätta att det nu ser ut att vara oundvikligt med uppsägningar.

– Vi såg tendensen direkt efter semestern och det ser fortsatt tungt inför första halvåret 2009, säger han.

– Som läget är just nu finns det inga garantier för att det inte blir så.

Eftersom Bulten – tillverkare av högteknologiska fästelement – har 60 procent av sin omsättning direkt kopplad till bilindustrin, kom varselbeskedet inte som någon chock för personalen.

– Det rullade på bra fram till semestern. Sedan doppade det fort med mindre jobb vid maskinerna, säger Hans Lindberg, som kom till Bulten vid nyss fyllda 14 och sedan varit kvar där med undantag för två år då han ägnade sig åt andra saker.

Som 62-åring är han ett år för ung för att ingå i gruppen som nu avtalspensioneras.

– Antagligen får jag väl sträva på ett tag till, säger han.

IF Metallklubbens ordförande Stefan Wigö blev inte heller han förvånad över varslet.

– Det verkar vara tvärnit överallt. Hos oss har det synts tydligt att orderstocken krympt. Och med alla varsel runt omkring oss är det klart att folk funderat över vad som skulle hända.

Av de tio varslade på Bulten är åtta kollektivanställda och två tjänstemän.

Mer läsning

Annons