Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tommy – bokälskaren som inte läser

/
 • Guldkorn. Det här är det tredje exemplaret av den här berättelsen skriven av Bernt-Olov Andersson som Tommy Örtberg fått in under de senaste 20 åren.
 • Säljer. Det är böckerna som Tommy Örtberg brinner för, men det är tv-spelen och dvd-filmerna som får butiken att gå runt. ”Helst skulle jag bara vilja ha böcker, men de står bara för 15 till 20 procent av försäljningen” säger han.
 • Profil. Tommy Örtberg har blivit en stor profil bland Gästriklands bokälskare. Varje vardag finns han i antikvariatet i               centrala Sandviken för att hjälpa kunderna att hitta vad de söker. ”Det är roligt att se hur glada kunderna blir när de hittar vad de vill ha” säger han.Julklapp. Åke och Viola Gillberg var ute efter en bok med amerikanska bilar i. En julklapp till ett barnbarn i Stockholm. Någon sådan fanns dock inte i butiken, i stället blev det några tidningar i samma tema.

I 20 år har Tommy Örtberg försett Gästrikland med gamla böcker. Men själv är han bokälskaren som inte tycker om att läsa.


– Jag brinner för böckerna, men jag läser ingenting. Det har jag ingen ro för, säger han.

Annons

Bokhyllorna inne på Gestrike Antikvariat klättrar från golv till tak. På de lediga golvytorna står kassar och kartonger fyllda med böcker. I hörnen väntar andra verk på att plockas upp på hyllorna. Här blandas gamla kända författare med mer okända förmågor.

I andra sidan av butiken trängs hundratals skivor, filmer och tv-spel. På bänkar och hyllor har tidningar staplats. En skattkammare för den nyfikna.

Men det är bland böckerna som antikvariatets ägare Tommy Örtberg trivs som bäst. Han säger att det är hjärtat i verksamheten.

– Det är tv-spelen och dvd-filmerna som håller butiken vid liv. Men det är böckerna jag brinner för, det är de som är roliga att hålla på med, säger han.

Tommy är en välkänd person i Gästrikland och driver ett av de få antikvariat som finns kvar i regionen. Hans kunder kommer långväga för att titta på vilken böcker han har lyckats komma över sedan sist.

I oktober var det 20 år sedan Tommy öppnade Gestrike Antikvariat, men han har varit 30 år i branschen och i hela hans liv har böcker haft en framträdande roll.

– Jag bodde hos farmor och farfar när jag var liten och farfar hade ett antikvariat i Göteborg. Så i över 50 år har jag sprungit runt bland böcker och tittat, berättar han.

Den dagliga kontakten med böcker har lett till att Tommy ofta kan känna igen en bok bara genom att se ryggen på den. Eller en liten bit av framsidan. En arbetsskada som ofta förvånar kunderna.

Det är lätt att tro att Tommy plöjer sig igenom böckerna. Men faktum är att han inte tycker speciellt mycket om att läsa.

– Jag läser ingenting, jag har varken tid eller ro att sitta still. Däremot gillar jag att bläddra i illustrerade böcker och jag kan tänka mig att läsa kortare berättelser på ungefär tio sidor, säger han.

– Det är svårt att förklara. Det är kul att hålla på med dem, plocka med dem och bläddra. Sedan är det roligt att man fortfarande ser vissa böcker för första gången medan man sett andra flera, flera gånger, säger han.

Men det har blivit allt tuffare att få verksamheten att gå runt. Högre hyra och konkurrens från internet har ställt till det.

– Hade jag varit ett aktiebolag hade jag gått i konkurs för länge sedan eftersom jag hade varit tvungen att betala ut en lön. Nu får jag ta det som blir över när räkningarna är betalda. Men det fungerar, berättar Tommy.

Många av hans kunder har varit antikvariatet troget sedan starten på Bryggargatan 1988. Men i och med att gångvägen mellan Ostbrickan och Dm Mode stängts av har fler hittat in i butiken och Tommy hoppas att det ska leda till en ökad försäljning. Han har inga planer på att stänga igen sitt livsverk.

– Jag fortsätter tills jag inte orkar mer. Men jag får anpassa mig. Bland annat genom att finnas på internet och sälja mer tv-spel.

Mer läsning

Annons