Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trädkapning i Jansasparken i Sandviken polisanmäls av länsstyrelsen

/
  • De här stubbarna vid Gävlevägen upprörde stadsarkitekten som anmälde saken till länsstyrelsen som i sin tur brottsanmälde tilltaget.

När de gamla lindarna fälldes i Jansasparken i Sandviken tidigare i år så missade kommunen att be om dispens.
Därför har nu länsstyrelsen lämnat in en anmälan om misstänkt brott mot det generella biotopskyddet som gäller för alléer.
– Vi kunde ha gjort det bättre, säger stadsarkitekten Helen Tallius-Myhrman.

Annons

Länsstyrelsen har också upptäckt att flera gamla lönnar som står i allé längs Storgatan och längs gatorna på Gamla bruket i Sandviken har ansats genom att lägre sittande grenar tagits bort. Också det kräver dispens från länsstyrelsen.

Enligt länsstyrelsen har trädfällningarna och ansningarna "väsentligt försämrat livsvillkoren" för bland annat mossor, lavar, insekter, fåglar och fladdermöss.

Läs också: Jansasparken får ny skepnad.

I somras berättade Arbetarbladet om en annan trädfällning som drabbade en allé med lindar i Sandviken.

Då handlade det om ett antal grova träd som sågades ned och raderade ut allén vid affärshuset Dalbacken 21.

Läs också: Alléträd sågades ned utan lov - stadsarkitekten bestört

"Väldigt allvarligt! Jag blev bestört", sa då kommunens stadsarkitekt Helen Tallius-Myhrman om tilltaget som hon anmälde till länsstyrelsen. "Träd är viktiga för stadsmiljön", framhöll hon.

Anders Ellström, då ansvarig för den yttre miljön hos fastighetsägaren Real Option, bekräftade att bolaget inte bad om lov innan träden fälldes eftersom man "inte trodde att det behövdes".

Länsstyrelsen kom fram till att det bröt mot lagen och anmälde saken till polisen.

Läs också: Trädfällningen polisanmäld.

Nu ser det ut att vara kommunen som gjort fel och blivit anmäld. De nedsågade träden i Jansasparken blev tidigare i höst ersatta med nya lindar som om tiotalet år ska ha vuxit till uppåt 20 meter höga träd. Omdaningen av Jansasparken ingår i en omfattande förnyelse av Sandvikens centrum.

Läs också: Nya lindar står stadigt med jordankare.

Stadsarkitekten Helen Tallius-Myhrman har varit med i arbetsgruppen som fattade beslutet.

– Vi kunde ha gjort det bättre. Men det här biotopskyddet är ganska nytt för oss alla. I vilken grad skyddet gäller bedöms från fall till fall. Vi har gjort rätt men missat att kolla om även länsstyrelsen tyckte det, säger Helen Tallius-Myhrman.

Särskilt tråkigt tycker Tallius-Myhrman att anmälan är, eftersom hon betonar vikten av vackra träd i stadsbilden.

– Det viktigaste är att vi ersatte de träd som tagits bort. Utan träd så kan vi inte leva. Forskningen visar att vi blir mer harmoniska och mindre stressade av träd, säger hon.

Mer läsning

Annons