Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre stationer släckte brand

Personal från tre räddningsstationer deltog i släckningsarbetet vid en skogsbrand i Heby kommun, söder om Gysinge på tisdagseftermiddagen. Räddningspersonalen hade branden under kontroll strax efter klockan tre.

Annons

Mellan tio och femton personer från tre stationer deltog i släckningsarbetet, där ett tre hektar stort skogsområde eldhärjades på tisdagseftermiddagen.

Deltidsbrandmän vid räddningstjänsterna i Österfärnebo, Hedesunda och Tärnsjö kämpade med att få branden under kontroll.

Efter cirka två timmar hade räddningspersonalen kopplat ett grepp om den och strax efter det kunde personalen från Österfärnebo och Hedesunda lämna området. Styrkan från Tärnsjö stannar kvar för eftersläckningsarbete.

– Styrkan från Tärnsjö stannade kvar, eftersom det är deras område, säger Ove Wedin, inre befäl vid räddningstjänsten i Gävleborg.

Brandorsaken är okänd, men det råder totalt eldningsförbud utomhus och brandrisken är uppe i 5 E. Indexet 5 E står för att markerna är extremt torra. Det betyder också att torkan varit långvarig och att djupare markskikt är uttorkade.

En antändning kan under sådana förhållanden leda till en svårsläckt brand.

Glöd från korvgrillning kan leda till skogsbränder flera dagar efter att grillningen skett.

– Teoretiskt sett kan det inträffa. Om man har grillat på kvällen kan glöd finnas kvar och om det blåser på morgonen och solen ligger på är det tillräckligt för att glöd ska orsaka en antändning, säger Ove Wedin.

Mer läsning

Annons