Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Tror inte länsstyrelsecheferna vill riskera göra fler fel”

Flera chefer på länsstyrelsen har redan tagit ställning mot det kontroversiella bostadsbygget i Kungsgården.
Men på Sandvikens kommun räknar man ändå med en opartisk behandling om detaljplanen blir överklagad.
– Jag tror att de nu vill vara extra noggranna för att inte riskera att göra fler fel, säger stadsarkitekten Anna Maria Häggblom.

Annons

Som Arbetarbladet avslöjade i går har flera chefer på länsstyrelsen engagerat sig i bygget av bostäder i See by fast det legat utanför deras befogenheter. Genom skrivelser som sedan dragits tillbaka, mejl och telefonsamtal har länsstyrelsecheferna gjort klart för politikerna i Sandviken att planen säkert upphävs om någon överklagar den.

Eftersom det nu finns en bred majoritet för ett godkännande av det nedkrympta bostadsprojektet väntas kommunfullmäktige säga ja. Motståndarna kan sedan överklaga beslutet och få en prövning hos just länsstyrelsen.

Anna Maria Häggblom är dock inte orolig för att länsstyrelsen redan bestämt sig för att köra över kommunen.

– Jag kan tänka mig att de låter någon som inte varit inblandad ta itu med frågan och att de vill vara extra noggranna för att inte göra fler fel.

I sakfrågan hävdar länsstyrelsecheferna i sitt tillbakadragna yttrande att det är åkermark som tas i anspråk för bostadsbygget. Det är fel, enligt stadsarkitekten.

Husen ska byggas i ett område som i översiktsplanen klassas som tätortsnära.

– Om folk vill prata med länsstyrelsen måste de naturligtvis få göra det. Men det är viktigt att vi håller på våra olika roller. Jag tycker dock att vi ska betrakta det här som en parentes. Vi hetsar inte upp oss och räknar med att ha ett bra samarbete även i fortsättningen.

Mer läsning

Annons