Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trots rätt utbildning - Helene får inget vikariat

/
  • Brist på utbildade vikarier. Helene Björkman har varit fast anställd förskollärare i Sandvikens kommun. Hon sade upp sig i somras för att syssla med annat, men anmälde samtidigt att hon kunde rycka in som vikarie ibland om det behövdes. Men trots att bristen på utbildade vikarier är stor fick Helene nej tack. Det är även andra som självmant sagt upp sig fått när de velat ingå i vikariepoolen.

Det råder stor brist på utbildade vikarier inom förskolan i Sandviken. Men när förskolläraren Helene Björkman anmälde sig till vikariepoolen fick hon nej tack av kommunen.

Annons

Under höstens förkylningstoppar finns det inte vikarier så det räcker till alla förskolor i Sandvikens kommun. Än mindre kan förskolorna räkna med att det kommer vikarier med utbildning och erfarenhet av att jobba med barn.

Samtidigt har kunskapsförvaltningen tackat nej till utbildade förskollärare som velat ingå i vikariepoolen.

En av dem är Helene Björkman i Årsunda. Hon hade varit fast anställd i kommunen i fyra år när hon i somras sade upp sig från sin heltidstjänst för att syssla med annat.

– Men eftersom jag fortfarande älskar jobbet har jag hoppat in på min gamla förskola när det behövts, berättar hon.

För att även kunna hjälpa till på andra förskolor ibland, anmälde Helene till kommunen att hon var intresserad av vikariat. Svaret hon fick var att det inte var aktuellt.

Även förtidspensionerade förskollärare som accepterat avgångsvederlag, men ändå kan tänka sig att vikariera ett antal timmar i månaden, har fått samma besked.

– Man undrar ju om kommunen har som regel att de som självmant sagt upp sig inte ska få vara med i poolen, säger Helene.

Hon tycker att det är märkligt resonerat av Sandvikens kommun.

– Om det är ett sätt att straffa mig som person så slår det väldigt fel. Jag klarar mig ändå. De som blir lidande när det inte finns utbildade vikarier är barnen och förskolepersonalen.

– Jag vet precis hur det är när det kommer en 19-åring direkt från gymnasiet som aldrig har bytt en blöja i hela sitt liv. Ibland får man hjälpa vikarien lika mycket som barnen, säger Helene.

Mer läsning

Annons