Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trots sorgen är Anncharlott redo att viga andra par

/
 • Börja om. ”Jag lever fortfarande i sorgen. När jag får råd ska jag åka bort en vecka på semester och sedan börja om från början. Inte glömma, men ta steget ut och leva normalt” säger Anncharlott            Eimasdotter som förlorat sin stora kärlek.

Bröllopsdatumet var spikat och drömhuset började ta form.


Då faller Anncharlott

Eimasdotters sambo Torbjörn ihop på jobbet. Efter några dagar går han bort

bara 45 år gammal.


Nu ska Anncharlott viga andra par

ett uppdrag hon tar på stort allvar.

Annons

Den är en tung historia som Anncharlott Eimasdotter bär med sig. Småbarnsmamman, politikern och vårdbiträdet på Ängsbacken drabbades för fyra år sedan av en hjärnhinneinflammation som försämrade hennes syn och förlamade högra sidan av hennes ansiktet under ett år.

Kom tillbaka

Anncharlott skämdes, kände sig vanskapt och ville inte visa sig ute. Men ändå trotsade hon sin rädsla och deltog i vardagen så mycket hon kunde. Hon fick ett stort stöd från sina kollegor och vänner, utan dem hade hon aldrig orkat.

– Det var psykiskt påfrestande men för att komma tillbaka till arbetet krävdes det att jag var social och höll igång. Och jag ville tillbaka snabbt, berättar hon

I två år var hon sjukskriven och under den här tiden skilde hon sig från sina två barns pappa och träffade sin stora kärlek Torbjörn Jonsson. Deras lycka var total – men blev tyvärr väldigt kort.

– Vi hade otroligt mycket roligt ihop. Vi var aldrig riktigt osams, och det känns väldigt skönt i dag, säger Anncharlott.

För när hon och barnen flyttade in i Torbjörns hus i Östanå och påbörjade ett enormt renoveringsarbete visste de inte att Torbjörn skulle vara borta när drömhuset nästan var klart.

Dråpslag

Det var i september förra året som livet återigen förändrades radikalt för Anncharlott. Hon var på uppdrag i hovrätten i Sundsvall när Torbjörn föll ihop i en hjärnblödning på jobbet.

Anncharlott fick beskedet när hon lämnat hovrätten och gått in i en affär för att köpa en mössa med texten Svea på, Torbjörns smeknamn. När hon tittade på mobilen såg hon att hon hade fyra missade samtal och ett sms att hon skulle ringa Torbjörns chef. Efter samtalet är det mesta suddigt.

– Jag glömde en massa saker på hotellet när jag tog bilen hem. Ärligt talat minns jag inte hur jag tog mig hem. Men hemma packade jag en väska och åkte till sjukhuset. Sedan satt jag där nästan dygnet om, berättar hon.

Fyra dagar senare avled Torbjörn, endast 45 år gammal. För Anncharlott och barnen väntade en tid av sorgebearbetning och de har fortfarande en lång väg att gå.

– Jag har inte kommit igenom det än. Jag är en djup person som går in i mig själv och sörjer. Då vill jag vara i fred, säger Anncharlott.

En erfaren kvinna

Hon har trots allt inte gett upp hoppet om kärleken, även om hon inte är redo att möta den på nytt än.

– Tobbe och jag pratade om döden och han ville att jag skulle finna ny lycka om han gick bort, annars skulle han spöka för mig, ler hon.

Torbjörn och Anncharlott hann aldrig med sitt bröllop som skulle ha stått i deras stuga 13 mars i år – men nu får Anncharlott en möjlighet att dela andra brudpars lycka. 2 september utsåg hon till en av Sandvikens vigselförrättare. Efter allt hon har gått igenom med sjukdom, dödsfall och två skilsmässor känner att hon har erfarenhet att dela med sig av.

Med tanke på att du själv skulle ha gift dig i år, är du inte orolig för hur du ska känna när du viger andra?

– Nej, det här är enormt stort och jag bär med mig den lycka vi hade tillsammans. Nu blev det inte så att vi hann gifta oss, men jag vill att andra ska bli lyckliga fast jag inte blev det med Torbjörn, säger hon.

Redan nu är det första vigseldatumet spikat och Anncharlott ska prata med brudparet om hur de vill att deras stora dag ska se ut. För det hon ser som mest positivt med ett borgerligt bröllop är att vigselakten kan utformas så som brudparet vill.

– Det är något vackert som händer två människor. Kan jag hjälpa till att styrka den lyckan vill jag göra det.

Mer läsning

Annons