Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffa tider för rektorerna

Arbetsbelastningen är hög, den psykiska pressen drabbar alla och var tredje har känt sig illa behandlad av personal och föräldrar. Rektorerna har det tufft – och mycket beror på nedläggningarna.
– Det är svårt för lärarna men rektorerna drabbas också, säger Lars Gottfriedson, vice ordförande i Lärarförbundet, Sandviken.

Annons

I går kom resultatet av den enkät som har gjorts bland alla kommunens rektorer inom grund- och gymnasieskolan. Bland de 34 av 37 rektorer som lämnat in svaren, uppger hälften att de har en orimlig arbetsbelastning. Bara 27 procent tycker att deras arbetsuppgifter är tydligt avgränsade. Och mer än hälften säger att de oftast inte kan utföra sina arbetsuppgifter under en arbetsvecka.

Siffrorna förvånar inte Lars Gottfriedson från Lärarförbundet, som företräder de flesta av kommunens rektorer.

– Dels har det inte blivit det antal underställda som kommunen hade tänkt. Det jobbar de i och för sig på nu, så det går åt rätt håll. Men dessutom har det varit mycket med ned- dragningen av organisationen. Det är många frågetecken som finns och som har pågått länge. Det ökar belastningen.

Samtliga rektorer uppger att det finns psykiskt påfrestande moment i arbetet. Neddragningarna är sannolikt en bidragande orsak till det.

– De kan inte ge all personal besked om de ska jobba i höst, till exempel. Men det handlar dessutom om ekonomin. Budgetmässigt har de ett minus att brottas med. Många gånger måste det vara påfrestande för rektorerna också att man ska hålla vikarieantalet nere, de kan inte tillsätta personal i den utsträckning de vill.

En tredjedel svarar också att de någon gång under året känt sig illa behandlade av någon i personalen – lika många svarar att de känt sig illa behandlade av en förälder eller vårdnadshavare. Gottfriedson tror att det ofta kan uppstå dålig stämning i samband med neddragningar och ekonomiska begränsningar.

– Det är ju inte trevliga beslut, vare sig det gäller personalen eller eleverna.

Det finns också positiva svar i enkäten.

Alla rektorer uppger att de känner sig trygga på arbetsplatsen och bara sex procent har någon gång känt sig illa behandlade av en elev.

De allra flesta har också förtroende för sina chefer och anser att de får tillräckligt stöd både av chefer och rektorskollegor.

Lars Gottfriedson, Lärarförbundet

Mer läsning

Annons