Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tunga lastbilar fotograferas på riks 80

/

Tunga fordon sliter hårt på vägarna. Därför ska Vägverket sätta upp kameror på riks 80 i Storvik för att se hur mycket.

Annons

Vägverket har fått tillstånd av länsstyrelsen att montera två kameror på riks 80 på bron mellan Yttermyra och Övermyra. Kamerorna, som tar stillbilder, ska fotografera tyngre fordon och de aktiveras av en mätutrustning som sitter på själva bron. Kamerorna tar endast bilder av fordon vars totalvikt överstiger 30 ton och är överlastade eller om något axel- eller boggitryck överskrider det tillåtna.

Bakgrunden till övervakningen är att den tunga trafiken svarar för en mycket stor del av slitaget på landets vägar. Vägverket vill därför ha så mycket information som möjligt för att se trafikens omfattning och vilka vikter det är som belastar vägnätet.

Under sju års tid har Vägverket mätt axellaster på tunga fordon på ett antal olika platser i landet. Med mätrusningen kan Vägverket se tyngden, men med kamerornas hjälp kommer man att kunna se vilken typ av transport det är och om bilen är svensk- eller utlandsregistrerad. Tanken är också att man ska kunna ta en diskussion med berört företag, om så behövs.

Ett krav för kameraövervakningen är att Vägverket tydligt talar om detta med vägskyltar. Mätningarna görs fram till midsommardagen.

 

 

Mer läsning

Annons