Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Fokus på språklig utveckling i SAIK:s integrationsprojekt Entré

/
  • Najiba Mansouri är utbildad i Idrottsvetenskap i Afganistan.
  • En gång i veckan träffas gruppen och tränar svenska under lite lekfulla former.
  • Eida Said, till vänster i bild tycker att Najiba Mansouri och gemenskapsprojektet hjälpt henne i sin språkutveckling.
  • Magnus Holst är ordförande i SAIK Bandy.

SAIK bandys integrationsprojekt Entré startades för en månad sedan. Nu börjar andra gruppen.

Annons

Initiativet kommer från SAIK-ledningen själva som tyckte att man som idrottsförening hade en del att erbjuda.

– Vi började med något vi kallade för skridskoskoj för ett år sedan, säger Magnus Holst som är ordförande i SAIK Bandy.

Han berättar att många nyanlända inte har sett vare sig snö eller is förut. Det här slog väl ut och SAIK ville jobba mer med integrationsprojekt och kom i kontakt med Najiba Mansouri som i dag är projektledare för entréprojektet.

– Vi satte fokus på att få med kvinnor i första hand. Vår analys var att om kvinnor mår bra, så mår deras barn och familjer bra också. Därför var det viktigt, säger Magnus Holst.

Projektet kommer förhoppningsvis att förlängas mer än det här första året. Då kommer även övriga familjemedlemmar med i aktivitets- och gemenskapsprojektet.

Den första gruppen består av 15 kvinnor i åldrarna 18 till 65 år. De kommer från Eritrea, Syrien, Irak, Bulgarien och Afghanistan. En viktig aspekt som är bärande i projektet är den språkliga utvecklingen.

– Vi sade det från början, inga tolkar med i det här. Nu gäller bara max tre språk, svenska, kroppsspråk och kanske lite engelska, säger Magnus Holst.

Han berättar att satsningen blivit möjlig genom pengar dels från Sandvikens kommun och bidrag från Göranssonska Stiftelserna.

Läs här: Så mycket pengar till integration

Deltagarna kommer via Arbetsförmedlingen in i projektet. Man träffas i en gång i veckan och ägnar tre timmar åt hälsogymnastik, dans, volleyboll och basket. Under våren kommer tre grupper att vara i gång med totalt 45 kvinnor.

– Nu handlar det inte bara om idrott. Vi har en annan verksamhet också, gå i affär. Det är inte helt lätt att förstå varför det finns så många olika mjölkpaket i en matbutik. Så det hjälper vi till med, säger Magnus Holst.

Den här tisdagseftermiddagen är det dock volleyboll på programmet och Eida Said från Syrien kan inte nog hylla projektledaren Najiba Mansouri.

– Najiba är otroligt duktig. Jag har bara varit i Sverige i 10 månader och det här har hjälpt mig mycket, säger hon och kramar om Najiba.

Mer läsning