Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Nya hoppen blev ett lyft

/
  • guppisar. Här är en del av gänget som cyklar i Sandvikens nyaste hoppbana för cyklar. Översta raden: Jocke Persson, David Byström, Axel Jortsjö, Kristoffer Ladman-Kurberg, Johan Östblom. Sittande till höger: Emil Pihl-Kugge, Simon Backman. Längst fram: Christopher Dalsäng, Victor Helmersson, Filip Skogh och Max Skogh.
  • VARIT MED FÖRR. Christopher Dalsäng har hoppat med cykel i många år. Tidigare höll han till i hoppen i Björksätra innan de revs. Nu är han en av dem som är flitigast på den nya banan. ”Det är bra att ha ett ställe där man får vara utan att bli bortkörd”, säger han om ”Bulan Dirten” efter Sanderängsgatan i Sandviken.  Foto: Catharina Sandström
  • UPPSKATTAS. Victor Helmersson är en av många barn och ungdomar som gillar hopp.  Foto: Catharina Sandström
  • Johan Östblom kom till ”Bulan Dirten” i Sandviken första gången i söndags. Sedan dess har han varit där varje dag.  Foto: Catharina Sandström

Niklas Skoghs grabbar älskar att hoppa med sina cyklar. Själv hade han inget bra ställe att hålla till på när han växte upp. Därför har han skapat en dirt-bana åt dem.
Samtidigt har andra killar i Sandviken fått ett ställe där de lagligt kan hoppa med sina cyklar. Här finns plats för både Christopher, 20 och Max, 6 år – om de sköter sig och bär hjälm.

Annons

”Bulan” efter Sanderängsgatan på Kyrkåsen har fått en ny innebörd. Nu är det inte längre bara en kulle ovanpå skyddsrummet. Nu är det en dirt – en bana som man hoppar med cykel i. Och sedan i söndags, då de första hoppen blev klara, har det inte varit tomt där i många minuter.

– Det har gått från mun till mun. Och eftersom det inte finns något liknande är intresset förstås stort, säger Niklas Skogh, som är pappan som vill ge sönerna Filip och Max ett ställe att göra det de älskar mest.

Gamla planen

Niklas Skogh, som själv håller på med cykling i form av freeride, åkte runt i Sandviken och letade efter ett lämpligt ställe för en Dirt när han hamnade just här på den gamla fotbollsplanen som inte längre används. Sedan pratade han med ansvariga på kommunen och fick klartecken. Nu har han ordnat med såväl fyllning som grävskopa – med andra ord en dröm för kommunen.

– Det är en alldeles strålande idé. Vi försöker hjälpa till när medborgarna själva kommer med förslag, säger Hasse Nilsson på kommunens föreningsenhet.

Det finns ingenting som kostar pengar. Och det är en förutsättning för att det ska gå.Tekniska kontoret tar inte ut någon hyra, fyllningen får de av BJ Markbyggnads, grävskopan lånar en pappa ut och så gräver och bygger Niklas, barnen och ungdomarna hoppen själva.

– Alla har ställt upp jättebra. Sandvikenhus ska till och med sätta upp en sopkorg, berättar han.

Fullt i banan

På onsdagseftermiddagen när vi är på besök är det fullt i banan. En av dem är 20-årige Christopher Dalsäng som tidigare höll till vid parken i Björksätra innan den revs.

– Det är bra att ha ett ställe där vi får vara utan att bli bortkörda, tycker han.

Att många som är där är betydligt yngre, som till exempel 6-åriga Max, tycker han bara är roligt.

– De yngre tar efter oss. Man ser hur de lär sig och blir bättre hela tiden, säger Christopher.

För de här kilarna är grejen att hoppa i hopp med cyklar som mountainbikes och BMX-cyklar. Men det finns även de som har vanliga cyklar och är med. Även den som är fem år och total nybörjare är välkomna.

Än så länge har ”Bulan Dirten”, som stället heter, hopp som är i storlek small till medium. När det kommer mer fyllning blir det flera banor med högre och längre hopp.

Nu hoppas Niklas Skogh bara att hoppen används på ett ansvarsfullt sätt eftersom alla kör på eget ansvar. Mest av allt är han rädd att de som kör fiddy – små motocrosscyklar ska komma dit och förstöra och störa grannarna.

Mer läsning

Annons