Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två av tre på SMT slipper gå ned i tid

/

När avtalet om kortare arbetstid börjar gälla på Sandvik Materials Technology på onsdag är två av tre metallare undantagna. Men ökad orderingång är inte anledningen till att de slipper gå ned i tid. I stället ska det bland annat handla om jobb som släpar efter på grund av produktionsstörningar.

Annons

När avtalet om arbetstidsförkortning mot sänkta löner tecknades mellan Sandvik Materials Technology, SMT, och IF Metall för några veckor sedan omfattade det samtliga anställda. Men när det nu har blivit dags att träda i kraft har närmare 70 procent, omkring 1 500 personer, undantagits. Det uppger fackordföranden Bo Boström.

– Det är svårt att säga vad det beror på. Vi vill ha den här tiden till att analysera det, säger han men nämner eftersläpningar samt behov av att producera om eller nytt på grund av störningar i produktionen som möjliga förklaringar.

– Det är väl det som analysen får visa, svarar Bo Boström.

Undantagen finns på alla avdelningar utom på band och varma sidan där i stort sett samtliga anställda nu går över på kortare arbetstid genom schemalagda lediga dagar. I huvudsak gäller undantagen två–tre månader framåt tills en ny bedömning har gjorts av orderläget.

Det finns även avdelningar som helt lyfts bort från krisavtalet, exempelvis Rörverk 68, som tillverkar ånggeneratorrör till kärnkraftsindustrin, och Z-divisionen. Enligt Bo Boström handlar det om ungefär 15 procent av metallarna på SMT.

Att det dröjer innan arbetstidsförkortningen inleds innebär inte att den förlängs med motsvarande tid. Slutdatum är fortfarande 31 mars 2010. Positivt, tycker Bo Boström som konstaterar att det innebär färre månader med bruttolönesänkningar för personalen. Men trots ljusglimtarna vågar han inte ta ut någon glädje i förskott. Han betonar att det inte har vänt för SMT.

– Orderingången är fortfarande mycket låg.

Avtalet för metallarna innebär sänkt arbetstid med 20 procent mot 11 procent lägre bruttolön.

Förhandlingar om undantag från arbetstidsförkortningsavtalet pågår även för några hundra tjänstemän men de är inte klara än.

Mer läsning

Annons