Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två spekulanter vill köpa Gysinge Bruk

Sandvikens kommun är nu nära en försäljning av Gysinge Bruk. Det finns två hemliga spekulanter som kommunen förhandlar med och någon gång i höst kan affären vara klar.
– Vi tittar inte bara på priset, utan även vilken potential köparen har, säger tekniska chefen Cristina Andersson.

Annons

Det har länge stått klart att Sandvikens kommun är på väg att dra sig ur Gysinge Bruk för att helt överlåta fastigheter och verksamheter till privata intressenter.

Kultur- och fritidsförvaltningen, som tidigare svarat för samordningen i Gysinge, har successivt avslutat sitt engagemang.

I nästa steg är kommunen nu på väg att dra sig ur som ägare till värdshuset och övriga byggnader inom ”vita bruket”, totalt ett 30-tal hus.

– Det är svårt att ha kvar ett kommunägt bruk när det inte längre finns någon som aktivt driver det, säger Andersson.

Hyrestvist

Försäljningen påskyndas av den hyrestvist som kommunen har med Gysinge Wärdhus och som grundar sig i kraftigt eftersatt underhåll av fastigheterna.

– Det finns ett stort behov av att rusta kåkarna och kommer det in nya aktörer i bilden ställs det förmodligen dessutom särskilda krav.

Cristina Andersson har sedan i våras i uppdrag av den politiska ledningen att söka efter en lämplig köpare till ”vita bruket”. Och nu finns det två hemliga spekulanter som hon förhandlar med.

– Vi ska fortsätta samtalen nu direkt efter semestern, berättar hon. Det är inte bara priset som avgör vem vi säljer till. Vi tar också hänsyn till vilken potential köparen har att utveckla området.

Förslag i september

Vid tekniska utskottets möte i september är det meningen att det ska finnas ett avtalsförslag som politikerna får ta ställning till.

Det slutgiltiga beslutet tas sedan i kommunfullmäktige eftersom försäljningen är av stor strategisk betydelse.

Gysingekrögaren Inge Lindgren med hyreskontrakt för värdshuset till 2012 har varit en aktiv påskyndare av en försäljning. Han är nu glad att det närmar sig en uppgörelse.

– Såvitt jag vet finns det bara ett alternativ kvar och det kan bli bästa tänkbara lösning för Gästrikland, Gysinge och Sandvikens kommun. Men mer än så kan jag tyvärr inte säga för dagen.

Inge Lindgren har tidigare deklarerat att han efter 33 år som Gysingekrögare är beredd att överlåta rörelsen till rätt köpare. Det troliga är alltså att en försäljning av husen också innebär att det blir ny regi för värdshuset.

Mats Jonsson

Mer läsning

Annons