Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två varnas efter åldrings död

Medan polis, anhöriga och hemtjänstpersonal letade efter den gamle mannen satt han död på en stol i sitt hem.
Händelsen Lex Sarah-anmäldes och nu har två anställda inom hemtjänsten fått en varning.

Annons

När hemtjänstpersonal en kväll i mars skulle besöka mannen kunde de inte hitta honom. Anhöriga kontaktades och till slut larmades även polisen.

Men när polisen lånade hemtjänstens nyckel hittade de mannen sittandes död på en stol i bostaden. Antagligen hade han suttit där hela tiden men stolen stod i en passage mellan två rum dit hemtjänstpersonalen normalt inte hade något ärende.

Polisen gav dödsbudet till de anhöriga och pratade sedan med hemtjänsten. Men av någon anledning förstod personalen bara att mannen var upphittad och inte att han var död.

Men trots att hemtjänstpersonalen trodde att mannen levde, och borde ha funderat på om han behövde deras hjälp, struntade de i att följa upp händelsen med ett besök hos honom. Och när man vid ett senare inplanerat besök hos mannen återigen inte hittade honom, eftersom Fonus då varit och hämtat honom, vidtog man inga åtgärder alls.

I de två avseendena har personalen brustit konstaterar nu en utredning och två anställda får varsin varning. Däremot klandras ingen för att mannen inte hittades från första början.

Mer läsning

Annons