Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvångsförsäljning av hyreshus inställd

Det blev ingen affär när skandalföretaget Lytkinas sista hyreshus på torsdagen skulle säljas på exekutiv auktion.

Två spekulanter fanns på plats. Men ingen av dem var beredd att betala det så kallade skyddsbeloppet.

Dessutom dök det upp nya frågetecken om ägarförhållandet.

Annons

Lytkinas utlandsbosatta ägare har i efterhand hävdat att de sålt hyreshuset på Majorsgatan i Storvik till ett annat bolag inom sin lilla företagsgrupp. Detta innan Lytkina försattes i konkurs och kronofogden gjorde sin utmätning.

– En skentransaktion, ansåg Falu tingsrätt i en dom som nu vunnit laga kraft sedan både hovrätten och Högsta domstolen nekat prövningstillstånd.

Men vid den exekutiva auktionen som på tisdagen hölls hos Kronofogden i Gäve framkom det att konkursförsatta Lytkinas ägare fortsatt att agera hyresvärdar i Storvik under företagsnamnet Gruvstugan.

Enligt en av spekulanterna är det till Gruvstugan som hyresgästerna i dag betalar sin hyra. Det ska också vara Gruvstugan som står för abonnemanget hos energibolaget.

Riskerar framtida problem

De lokala företagarna som var intresserade av att köpa fastigheten såg framför sig att det skulle kunna bli problem vid ett övertagande. Något som företrädarna för Kronofogden inte heller kunde förneka.

– Ja, det kan bli trassel, bekräftade auktionsförrättaren.

Hyreshuset på Majorsgatan är värderat till 1,6 miljoner kronor. Men inteckningarna är på hela 2,9 miljoner kronor med Handelsbanken, Stadshypotek och Swedbank som stora fordringsägare.

Eftersom ingen av spekulanterna var beredd att betala det så kallade skyddsbeloppet – summan av alla fordringar med högre prioritet än den fordringsägares som ansökt om exekutionen – på drygt 1,5 miljoner kronor blev det ingen affär.

I avvaktan på ett nytt försök drivs nu hyreshuset vidare av Lytkinas konkursförvaltare eller möjligen Gruvstugan.

Mer läsning

Annons